faültetés

2019.11.24. 17:00

Fákat ültetett a kilián-déli közösség

Az akció keretén belül azt a fát is pótolták, ami köré annak idején megtervezték a lakótelepet.

Tajthy Ákos

Kilenc fát ültettek

Fotó: Bujdos Tibor

Összesen kilenc facsemetét ültettek el egy közösségi akció keretein belül szombaton délután a Kilián-délen. Az akció célja az volt, hogy a helyi közösség együtt kezdje el a lassan hatvanéves városrész faállományának megújítását. F. Nagy Zsuzsanna, a Kilián-déli Közösség és Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke lapunknak elmondta, a közösségi faültetés után nagy volt az érdeklődés, a délutáni programon több mint harmincan vettek részt, a helyieket – élünkön a terület önkormányzati képviselőjével, Bartha Györggyel – a Városgazda munkatársai és a Miskolci Nemzeti Színház csapata és a Diósgyőri Kertbarát Kör is segítette.

– A délután első mozzanata egy dió fa, egészen pontosan egy Milotai 10-es diófa elültetése volt az Otthon téren. Ez a Kilián-déli Közösségi ajándéka a városrésznek, ugyanis itt nagyon régen, a mi gyerekkorunkban szintén állt egy diófa. A lakótelep tervezője, Heckenast Péter rendkívüli gondossággal meghagyta meg az egykori kenderföldön ezt a fiatal növényt, mely fél évszázad alatt, békességben óriássá növekedett és hatalmas lombkoronájával sokak számára szép emlék maradt, ezért döntöttünk úgy, hogy most pótoljuk – mesélte F. Nagy Zsuzsanna, kiemelve: az Otthon tér diófáját a Kilián-déli Közösség fogadta örökbe, melyet az óvó karókra helyezett táblácska is jelöl.

Ezt követően a résztvevők három csoportra váltak szét és a Könyves, Gagarin, Benedek, Iván és Irinyi utcákhoz ültették el a lakosok, a Városgazda és az önkormányzati képviselő által biztosított nyolc földlabdás juhar-, hárs- és platánfákat.

– A fák helyéről előzetesen kertészmérnökkel egyeztettünk, ennek köszönhetően a járdáktól, közművektől, házak ablakaitól megfelelő távolságra kerültek az ültető gödrök. Nagy öröm volt számunkra, a zöldülés útjára lépett színház csapata nem csak csatlakozott az akcióhoz, hanem egy facsemetét örökbe is fogadtak. Ugyanitt a Városgazdának is köszönetet kell mondanunk, hiszen a cég két munkatársa mindvégig locsolással, karózással segítette a munkálatokat – tette hozzá a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.

Élhető lakótelep

A faültetésen a felnőttek mellett a legkisebbek is kivehették részüket: ők vidám színekkel és motívumokkal díszítették azokat a karókat, melyek a facsemetéket óvják majd addig, amíg megerősödnek. Bartha György önkormányzati képviselő érdeklődésünkre fontosnak nevezte a szombatihoz hasonló közösségi eseményeket, és kiemelte azt is, a ez a faültetés egy több éves program első állomása.

– Az ötvenhét éves kilián-déli egy élhető lakótelep, melynek legnagyobb értéke a hatalmas zöld terület, a sok fa. Bár a növényeket folyamatosan gondozzuk, az első ültetésekből származó fák közül többet is ki kellett már vágni az állapotuk miatt, ezért döntöttünk úgy, hogy a következő öt éves ciklusban minden esztendőben megszervezzük ezt a faültetést – jelentette ki Bartha György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában