párkapcsolati erőszak

2019.11.15. 19:00

Ezt mind-mind átélte valaki

Nem is gondolnánk, mennyien szenvednek párkapcsolati erőszaktól. Pedig van megoldás.

Hegyi Erika

Rácsok Balázs és Péterfy-Novák Éva a konferencián

Fotó: Bujdos Tibor

– A szexuális bántalmazásról szóló könyvem négy évig készült, és nagyon be voltam rosálva, hogy hogyan fogadja majd az olvasóközönség. Rettenetesen féltem amiatt is, hogy mit kapok én majd ezért, de végül 95 százalékban kedvező volt a fogadtatása – mondta Péterfy-Novák Éva miskolci származású író csütörtökön a Miskolci Egyetemen, ahol a kapcsolati erőszakról szóló konferencia egyik vendége volt. – Pedig a könyvem nyers, beszélt nyelven íródott, ez van, ez történik, így néz ki, olvassátok el, aztán szörnyülködjetek és mondjátok azt, hogy elássátok ezt a könyvet! Én is szívesen elástam volna többször írás közben. De azt gondoltam, hogy az én bátorságom, az én szabadságom, hogy ha már írok, akkor kendőzetlenül teszem. A történeteim nem úgy végződnek, hogy bementek a szobába, és mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mi történt ott. Nem. Tessék, ez történt! Nem az én beteg elmém találta ki, amit abba könyvben leírtam, azt mind átélte valaki – hangsúlyozta az írónő a konferencia pódiumbeszélgetésén, melyen részt vett Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója is, a moderátor pedig Rátonyi Kriszta műsorvezető volt.

Magukat vádolják

Péterfy-Novák Éva azzal folytatta, hogy a legnagyobb bátorság a szabadság megéléséhez kell, és ha ebben valamelyik fél korlátozva van, akkor párkapcsolati erőszakban él. Kezdetben lehet, hogy fel sem ismerjük az erőszakot, de idővel minden bizonnyal. Az erőszakon átesettek kezdetben magukat vádolják: mit nem csinálok jól, miben hibáztam, miben kellene változnom? És amikor az erőszakot elszenvedő próbál változni, és rájön, hogy nem lesz jobb, csak rosszabb, „egyre jobban bemennek abba a sűrű erdőbe, ahol a szabadsága teljesen eltűnik”.

– Ráadásul a bántalmazásnak van egy másnapja, amikor az elkövető nagyon kedves, nagyon szeret, nagyon megbánó, a tenyerén hordoz, és lehetnek olyan időszakok, amikor a bántalmazott azt érezheti, neki megéri elszenvedni a verbális vagy fizikai erőszakot, mert másnap őt a párja kiengeszteli. És ez mennyire nagyszerű – fogalmazott az írónő.

Rácsok Balázs többek között a család meghatározó szerepéről beszélt. Kifejtette: a családi mintának, a szocializációnak óriási jelentősége van. A gyerek úgy fogja felnőtt korában megoldani a konfliktusokat, ahogy azt a szüleitől látta. Rendkívül veszélyes, amikor a gyerek folyamatosan azt hallja otthon, hogy „minden rossz, ami veled történik, az érted van, azért, hogy legyél valaki.” A gyerek elhiszi, és azt gondolja, hogy az a normális, ahogyan vele bánnak.

Az írónő végül megjegyezte: örül annak, hogy egyre több menedékház áll rendelkezésre a bántalmazott nők számára, de az évi 52 női áldozat nagyon sok, az ideális szám a nulla lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában