közvilágítás

2019.11.23. 19:30

Európában is ritka a göncruszkai fénydióda

A közvilágítás korszerűsítésével 40 százalékkal csökken az e célra használt energiafelhasználás.

Hegyi Erika

LED-es közvilágítás (Illusztráció)

Forrás: Illusztráció

Projektzáró ünnepséget szervezett a közelmúltban Göncruszka önkormányzata és az Oriental Lux Kft. a község Művelődési Házában. A településen június 21-én indult a közvilágítás korszerűsítése, és nemrégiben ért véget, tájékoztatta lapunkat Öchlsläger Zsoltné, Göncruszka új polgármestere.

– A beruházás keretében 115 régi, elavult lámpát cseréltünk le modern LED-es fényforrásokra, valamint „besűrítettünk” 95 darab lámpát az üres oszlopokra. Ennek köszönhetően már az egész községet fénydiódás eszközök világítják meg, ami ez európai szinten sem gyakori. A korszerű technológiának köszönhetően még a plusz lámpákkal együtt is mintegy 40 százalékkal csökken a település közvilágítási rendszerének energiafelhasználása, amivel évente 8 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. A fejlesztés ugyanakkor nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is kimagaslóan eredményes. A fel nem használt energiából származó költségcsökkenés megtakarításából jelentős mértékben fedezhetők a projekt költségei, mindezt szétosztva 12 éves szolgáltatási időszakra. Így az önkormányzat hitelfelvétel nélkül tudott gondoskodni a közvilágítás megújításáról, jelentős javításáról, a beruházás és üzemeltetés kockázatát átruházva egy szakcégre – sorolta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában