talajművelés

2019.11.16. 09:30

Érdemes trágyázni a termőföldünket ősszel

Bár egyre kevesebb kiskerttulajdonos használja, de jó szolgálatot tehet az istállótrágya.

A trágyázást még a tél beállta előtt el kell végezni

Forrás: ÉM

A trágya nem a legtökéletesebb a talajban lévő tápanyagok pótlására, azonban fokozza földünk humusztartalmát, így nagyon jó szolgálatot tesz azért, hogy a következő évben szebb legyen a termésünk.

Érlelni kell

A trágyázást a legjobb ősszel elvégezni a szántás vagy ásás folyamán, ugyanis a szerves anyagok jól el tudnak bomlani tavaszig, és így alkalmassá válnak a tápanyagok arra, hogy a növényeink gyökerei fel tudják szedni. Ugyan az elmúlt napok, sőt lassan hetek időjárása nem kedvez a szántásnak, ásásnak, de mivel fagyok még nem jönnek, aki eddig nincs túl rajta, az még nem kell hogy elkeseredjen. A hagyományos trágya alapanyaga az úgynevezett istállótrágya, vagyis a tehenek és lovak ürüléke. Arra azonban vigyázni kell, hogy a friss trágya nem használható a kertekben, gyümölcsösökben. Ilyenkor ugyanis még túl sok benne a szerves anyag, ami inkább hátráltatja a növények fejlődését, mint segítené, ezért néhány hónapig „érlelni kell”, mire alkalmassá válik a felhasználásra.

Kötött talajon 2-3 évenként, homoktalajon 1-2 évenként célszerű istállótrágyázni. Kötött talajon egyszerre 3-4 mázsa istállótrágyát szórjunk ki 100 négyzetméterenként, míg homokon ugyanerre a területre egyszerre 1,5-2 mázsa is elegendő.

Mivel jelentősen csökkent a házaknál tartott állatok száma, így egyre nehezebb istállótrágyát a kiskertekhez beszerezni, miközben a mű­trágyák egyre elterjedtebbekké váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában