Miskolc

2019.11.06. 17:00

Élmény lehet a nyelvtanulás

Idegen nyelvi élménynapot tartottak a Miskolci Egyetemen, amibe jó félezer középiskolást vontak be.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A Miskolci Egyetem egyik kiemelt küldetése, hogy régiónk számára magas szintű nyelvismerettel rendelkező szakembereket képezzen. Az intézmény folyamatosan együttműködik a térség középiskoláival is. Ennek szellemében született meg a Nyelvkaland ME – Nyelvtanulással a boldogulásért akció. A kedden megtartott idegen nyelvi élménynapba megyénkből 16 középiskolát vont be az egyetem.

Ismeretterjesztő feladatok

Dr. Torma András rektor üdvözölte a vendégeket: „Rendkívül fontos az idegennyelv kérdése, mert aki egyetemista akar lenni, annak 2020-tól legalább egy középfokú nyelvvizsgával kell rendelkeznie. Ez nekem egyszerre öröm és bánat is, de az biztos, hogy nagyságrendekkel csökkenni fog a felvett egyetemi hallgatók létszáma az egész országban. Nektek viszont még van időtök, hogy motivációt kapjatok. Azért jöttetek most hozzánk, hogy megismerkedjetek hazánk legszebb campusával. Válasszátok a Miskolci Egyetemet, és ne menjetek el ebből a térségből” – mondta.

 

„Négy asztalnál dolgoznak a gyerekek. Németország tartományait rendezik össze a fővárosaikkal és utána a térképen is tájékozódnak. Egy másik asztalnál kvízjáték van, kérdés-felelet, szöveg szétvágva. A harmadik csoport ismét kérdéseket kapott a Bundeslandokkal kapcsolatosan, ahol három válaszlehetőségből kell kiválasztani a megfelelőt. A negyedik csapat pedig négy képet kap Németországról, és ki kell találni, hogy mi a közös bennük. A Diósgyőri Gimnázium tanulói segédkeznek a feladatok koordinálásában – ismertette Fekete Józsefné szervező, ötletgazda, a Miskolci Egyetem Idegennyelvi Oktatási Központ (IOK) nyelvtanára.

Tanultak és ismerkedtek

A programról kialakult benyomásaikról a részt vevő diákokat is megkérdeztük.

„Péntekenként vannak különóráink az iskolában, amelyek a Nyelvkaland projekthez kapcsolódnak, most pedig mi jöttünk ide. Hasznosnak találom ezt a programot, mert sok új szót ismerünk meg. Még nem döntöttem el, hogy milyen irányba szeretnék továbbtanulni, de felsőoktatásba készülök. Örülök, hogy most ezzel a campusszal is megismerkedhetünk. Általános iskola óta tanulom a német nyelvet, ezért nem hiszem, hogy nehézséget okoz majd számomra a nyelvvizsga” – fejtette ki Koós Bence, a putnoki Serényi Béla Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulója.

„Az első nyelvünk a német volt a gimnáziumban, ezért ma is ezzel kezdünk. Eddig mindegyik feladat nagyon tetszett, izgalmasak. A némettel később szeretnék valamit kezdeni továbbtanulásom során, ezért is jöttem el ide. A nyelvvizsgával úgy vagyok, hogy kellenek a megpróbáltatások” – tette hozzá Illés Lili, a szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola diákja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában