elismerés

2019.11.15. 15:30

Civil díjjal ismerték el munkájukat

A SINOSZ helyi szervezetét a város életében betöltött szerepéért ismerték el.

Tajthy Ákos

Hegyaljai Béla Lászlóné (balra) és Hákné Kiss Tekla ügyintéző a díjjal

Fotó: Ádám János

Kazincbarcika Város Civil Életéért kitüntető díjjal jutalmazták a közelmúltban a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) Kazincbarcikai Helyi Szervezetének munkáját. A méltatás szerint ez a díj olyan kazincbarcikai személyeknek vagy közösségeknek adományozható, akik a város civil életében több éve kiemelkedő színvonalú munkát végeznek; vagy a város érdekében kimagasló színvonalú civil kezdeményezéseket, projekteket, programokat valósítanak meg.

Az elismerést az Egressy Béni Művelődési Központban megrendezett ünnepségen Hegyaljai Béla Lászlóné a SINOSZ Kazincbarcikai Helyi Szervezetének elnöke vette át, vele beszélgettünk a szervezetről, annak közel három évtizedes fennállásáról.

Jelen vannak

– Szervezetünk 1990-ben jött létre, Először csak minimális létszámmal működtek, a megyei elnök irányításával. Az első helyi elnökválasztás 2008-ban volt – mondta el lapunknak Hegyaljai Béla Lászlóné.

A SINOSZ Kazincbarcikai szervezete ma már több mint kétszáznegyven taggal működik és aktívan jelen vannak úgy a város, mint a térség életében.

– Nagyon fontos feladatunk a siketek és nagyothallók érdekvédelme mellett előítélet-mentesítés, a diszkrimináció elleni küzdelem. Ennek érdekében az elmúlt években középiskolákban és a kazincbarcikai általános iskolákban is tartottunk érzékenyítő programokat a diákok részére, most pedig hasonlóra készülünk egy helyi óvodában is – sorolta.

Hegyaljai Béla Lászlóné elmondása szerint a SINOSZ a siketek és nagyothalló emberek problémáinak, nehézségeinek bemutatásán túl nagy hangsúlyt fektet a jelnyelv minél szélesebb körben történő megismertetésére is. Ezt a törekvést segíti kicsit könnyedebb formában a szervezet 2014 óta működő megyei flashmob csapata is.

Harminc éve

„A közösségben a kezdetek óta részt vesznek a kazincbarcikai szervezet tagjai is, sőt a város több fontos rendezvényén is felléptünk, a helyi majálison például néhány éve népdalokat is előadtunk jelnyelven. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek nyitottak ezekre a programokra, azt vettük észre, hogy többen próbálták elsajátítani a jelelést, de felemelő volt az is, mikor néhány éve egy jótékonysági rendezvényen fellépve a közönség, beleértve a helyi városvezetést is, velünk együtt adta elő jelnyelven a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalt”.

A SINOSZ kazincbarcikai szervezete a város közösségi életében is aktívan van jelen: rendszeres résztvevői az önkéntesek hete programsorozatnak, de a szervezet baráti találkozói, éves programjai során is gyakran látogatnak az észak-borsodi járásszékhelyre. – Ezeken az alkalmakon mindig megmutatjuk a tagszervezetek képviselőinek, mennyit változott az elmúlt években Kazincbarcika, nagyon büszkék vagyunk a fennállásának hatvanötödik évfordulóját ünneplő városunkra – hangsúlyozta.

Az elnök hozzátette,a következő év kiemelten fontos lesz életükben, hiszen fennállásuk harmincéves évfordulójára készülnek, ezt szeretnék méltóképpen megünnepelni.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége egyik legrégebbi hazai érdekvédelmi szervezet. Több hasonló egyesület összevonásával 1907-től működtek, először „Cházár András Országos Siketnéma Otthon” néven, majd 1950-ben “Siketnémák Szövetsége” néven alakultak újjá. Néhány évvel később – 1952-ben – alapszabályban rögzítették a nagyothallók érdekvédelmének ellátását is, amelyet a szövetség új elnevezése is tükrözött: “Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége”. Az Egyesületi Törvény alapján 1989-től független társadalmi szervezetként működik. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei központ mellett négy helyi szervezet működik: Kazincbarcikán, Miskolcon, Sátoraljaújhelyen és Ózdon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában