2019.11.22. 10:00
Befektetésért versenyeztek
A miskolci startupok ötletbörzéjén tizenötmillió forint volt a tét.
A győztes Konzerv-Cake csapata
Fotó: Bujdos Tibor
Mostanában vegyes hírek kerülnek ki a startupcégek világából: egyfelől bedőlt az a kockázati tőkealap, amit egy japán techmilliárdos különböző olajmonarchiák bevonásával hozott létre nemrégiben, és ami a világ legnagyobb ilyen irányú vállalkozása volt – ez egyes elemzők szerint a befektetési buborékká vált startupőrület végét jelentheti –, míg másik oldalról olyan sikerek születnek, mint annak a magyar startupnak a története, ami bekerült a Google inkubációs programjába. A miskolci példa egyértelműen az utóbbi csoportba tartozik. Másodszor rendezték meg ugyanis a Start ME Up! ötletversenyt, ami egy 15 millió forintos befektetés lehetőségével kecsegtet.
Ötletelés
A program a Miskolci Egyetem, az INPUT Program, a BNL Start Inkubátorház és a Hiventures közös szervezésében valósult meg: célja az innovatív kezdő vállalkozások számának növelése és a kutatási eredmények piaci hasznosítására való ösztönzés. A Miskolci Egyetemen tartott kétnapos, szakmai előkészítéssel egybekötött rendezvény első napja a felkészülésről szólt.
– Ez egy olyan ötletverseny, ahová gimnazistáktól egyetemistákon keresztül a munka világáig bárki benevezhet, akinek van egy vállalkozásötlete – mondta el nekünk Tajthy Krisztina, a BNL Start Inkubátorház üzletvezetője. – Csapatversenyről van szó, de lehetett önállóan is nevezni. Ebben az esetben az önálló nevező megoszthatta ötletét egy csapattal, vagy becsatlakozhatott egy más meglévő projektbe is. Az első nap meghallgattuk a jelentkezők ötleteit. A mentorok kiválasztották a hat legígéretesebbet, amik köré a versenyzők csapatokba szerveződtek. A mai napon pedig bemutatták az elkészült prezentációkat.
Tartós süti
Az ötletek között az egészségiparba illeszkedő projektektől a smart city megvalósítását célzó innovációig terjedő palettán több érdekes ötlet szerepelt.
Az egyik ilyen elgondolás a „konzervtorta” ötlete volt, ami minőségi tartós sütemények gyártását célozta annak érdekében, hogy minél kevesebb édesipari termék kerüljön végül a kukába.
A szakmai zsűri az üzleti szempontok vizsgálata mellett a csapat összetételét, agilitását is figyelte. A kiugrási lehetőség mellett a Start ME Up! szakmai tapasztalatszerzésre is kiváló.
– Tavaly egyéni versenyzőként jelentkeztem, és rengeteg tudással gazdagodtam – emelte ki Bordás Dávid, a Lévay József Református Gimnázium tanulója. – Megtanultam, hogyan lehet egy ötletet üzleti tervvé alakítani, és előadni azt a befektetők előtt. Emellett értékes visszajelzéseket kaptam az ötlet megvalósíthatóságáról és piacképességéről a zsűritől.
Végül a Konzerv-Cake csapata lett a győztes.