Washington

2019.11.22. 21:00

Az elnök nyughelyénél

Az Arlingtoni Nemzeti Temető az Egyesült Államok legismertebb emlékhelye.

A több száz ember által gondozott temetőt közigazgatásilag ugyan Virginia állam területén hozták lére, de a főváros kihagyhatatlan látnivalói között tartják számon. Mintegy félmillió ember nyughelye – „nyugalmuk” azonban különös módon nincs, hiszen a Ronald Reagan repülőtérre leszálló gépek éktelen zajt csapnak a környéken.

Örökmécses

A látogatóközpontban a figyelmes személyzet tagjai mindenkinek térképet adnak, és a kegyeleti csend betartása mellett külön felhívják a vizitelők figyelmét Lee tábornok és az 1963. november 22-én Dallasban lelőtt John Fitzgerald Kennedy, az USA 35. elnökének sírjára, amelyet örökmécses övez. A gázzal táplált láng a szakadó esőben sem alszik ki, a szikra öngyújtóként működik. A máig rendkívül népszerű JFK sírhantja nemzeti zarándokhely, melynek közvetlen közelében van két öccse, Robert és Edward márványkockája is.

Arlingtonban – ahonnan szinte az egész Washington szemügyre vehető – található a Challenger és a Columbia, katasztrófában megsemmisült űrrepülőgépek, valamint a Lockerbie-i légi szerencsétlenség Pan Am-járatának emlékműve (a gépen négy honfitársunk utazott), továbbá a polgárháborúban elhunyt két magyar származású tábornok sírja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában