Miskolc

2019.11.25. 20:00

Az akaraton sok múlik

A hidegebb hónapokban megnövekedett kapacitással működnek a hajléktalanszállók.

Detzky Anna

A három nagy hajléktalanellátásért felelős intézmény felkészülten indul neki a november 1-től kezdődő krí­zisidőszaknak. A bekerülés és az integráció lehetőségeiről tudakozódtunk.

Diszpécserszolgálat

Krízishelyzet esetén az észak-magyarországi regionális diszpécserszolgálatot kell értesíteni, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtet.

– A nap 24 órájában készenlétben állnak kollégáink, akik a 06-46/530-268-as telefonszámon fogadják a hívásokat. Bejelentésnél két, az adott területért felelős szociális munkást küldünk ki. November 1-től március 31-ig krízisautót is használunk – tájékoztatott Kocsenga Anton, a Hajléktalanok Átmeneti Szállása vezetője. – Utcai gondozószolgálatunk területe az Újgyőri főtértől Lillafüred felé terül el, idetartozik Diósgyőr városrész, Lyukóvölgy és Pereces. Szociális munkásaink fölkeresik az elhagyatott épületekben élő hajléktalanokat és gyertyával, takaróval, meleg ruhával, élelmiszerrel segítik őket. Délután 14-től 16 óráig irodai ügyfélfogadás van, ezt követően este 22 óráig pedig ügyelet. Az átmeneti szállónkra nem túl hosszú a várólista, ahol 2 évig tartózkodhatnak az ellátottak. Ez indokolt esetben még 1 évre hosszabbítható. A bentlakás feltétele, hogy tüdőszűrő­papírral és orvosi igazolással rendelkezzenek. Az első 30 nap ingyenes, de ezt követően szükséges minimális jövedelem. Pályázati forrásból lehetőségünk nyílt, hogy 4 személynek albérletet biztosítsunk, amelynek egy részét saját jövedelmükből finanszírozzák. Közülük már az első 4 lakó sikeresen a saját lábára állt – mondta Kocsenga Anton.

Közmunkaprogram

A városban a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete által fenntartott hajléktalanellátó intézmény biztosít elhelyezést nők számára, valamint működtet éjjeli menedékhelyet, krízisférőhelyeket és befogadó szálláshelyet.

– Miskolcon körülbelül 500-600 körül mozog a hajléktalanok száma. A szóban forgó három intézmény összesen 440 fő elhelyezését tudja biztosítani, amelyből 300 férőhely a Magyar Vöröskereszté, 90 a Napfényt az Életért Alapítványé és 50 a Magyar Máltai Szeretetszolgálaté – sorolta Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetője. – Azokat a hajléktalanokat, akik a külterületi részeken tartózkodnak vagy szívességi lakáshasználók, a három szervezet utcai szociális munkásai látják el. A téli időszakban a legfontosabb ellátások közé tartoznak a krízisférőhelyek és a befogadó szálláshely, amelyeknél a legfőbb célunk, hogy megerősödve az intézmény magasabb szintű szolgáltatásait is igénybe tudják venni a bekerülők. Az itt folyó szociális munka középpontjában a hajléktalan személyek sikeres társadalmi integrációja áll. Jelenleg 10 főt támogatunk külső lakhatásban, akik a 2 éves pályázati időszak alatt szakmát tanulnak, pszichológusi tanácsadáson vesznek részt, takarékoskodnak, amely hozzájárulhat az önálló életvitel megteremtéséhez. Miskolcon 2015 óta a hajléktalanellátó szervezetek a Városgazda Nonprofit Kft.-vel együttműködve közös közmunkaprogramot biztosítanak 60 fő számára. Az említett programok mind hozzájárulhatnak a hajléktalanlét felszámolásához, de beilleszkedésük végső soron a saját akaratukon is múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában