csapadékos idő

2019.11.13. 19:00

Árhullám vonul le a Sajón a napokban

Szerdán kora délután Sajókaza önkormányzata a honlapján és a közösségi oldalon is felhívást tett közzé, amelyben készültségre figyelmeztettek mindenkit.

Horváth Imre

Árhullám kialakulása várható a Sajón (Illusztráció)

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Kozma István

Eszerint november 13-án délután nagy vízmennyiség érkezése várható a Sajón, és vélhetően a folyó kilép a medréből. Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint valóban levonul a folyón egy árhullám, az azonban egyáltalán nem biztos, hogy ki is lép majd valahol a medréből.

Folyamatosan esik

Egy mediterrán ciklon hatására – erőteljes déli áramlással – nedves levegő érkezik térségünkbe. Az éjszaka és a reggel folyamán jelentős csapadékhullás volt a Mátra és a Bükk térségében, de legfőképp a Sajó szlovákiai vízgyűjtőin.

A kora délelőtti órákban a csapadékzóna kelet felé távolodik majd, de 10-11 óráig további számottevő csapadék lehullása várható a Sajó, a Hernád és a Bódva felső vízrendszereiben.

Az időjárási modellek szerint délután 15-16 órától újabb jelentős csapadékra van kilátás a Sajó és a Hernád felső vízgyűjtőin. Ez az esőzés várhatóan éjfélig tart majd.

Szerda reggel vízfolyásainkon többnyire igen alacsony, vagy alacsony mederteltség volt jellemző, de a Sajón és a duzzasztott vízterekben közepes szint is előfordult. A vízmozgás változó, a csapadékkal érintett vízfolyások hazai felső szakaszai egyelőre mérsékelten áradnak. A már lehullott és várható csapadék hatására több vízfolyáson is árhullám kialakulására kell számítani.

Készültség a Sajón

Ezek közül a legjelentősebbnek a Sajó árhulláma ígérkezik. A már lehullott csapadék és a medrekben lévő víz, valamint a Szlovák előrejelzések alapján Sajópüspökinél III. fokú (300 cm) készültségi szintet mérsékelten meghaladó tetőzés valószínű – csütörtökön a reggeli/délelőtti órákban. Sajópüspökinél az I. fokú (200 cm) készültségi szint elérése a délután folyamán várható.

Mivel az eső jelenleg is esik, illetve a délutáni-esti esőzés újabb árhullámot generál majd, ezért a várható tetőzési szint módosulhat.

Számottevő árhullám kialakulása várható a Hernád Ruzsin feletti szakaszán is. A víztározó előürítését kedden megkezdték, szerda reggel mintegy 8 M m3-es tározási kapacitás állt rendelkezésre. Mivel a Hernád legnagyobb mellékvizén, a Tárcán nem valószínű jelentős árhullám kialakulása, így a hazai határszakaszon Hidasnémetinél „csak” I. fok (200 cm) közeli vízszintek kialakulása valószínű, ugyanakkor az esti csapadék ezt a várakozást is módosíthatja, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában