Washington

2019.11.13. 15:00

A világelső nagykönyvtár

Az amerikai fővárosban lévő Kongresszusi Könyvtár a világ leg­nagyobb gyűjteménye.

Kolodzey Tamás

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár épülete

Aki egyesült államokbeli látogatásra készül, a kihagyhatatlan látnivalók rangsorának elejére írja be a Washington szívében található intézményt. A méretek és a tárolt kötetek alapján ugyanis rekorder, az ottaninál nincs nagyobb könyvtár a Földön.

Imponáló számok

A vizitet szinte kötelező összekötni a Capitolium megtekintésével, ugyanis a törvényhozás monumentális épületéből pár száz méteres alagút vezet a Library of Congressbe, amely az 1800. évi kongresszusra épült. A könyvtár – mint Amerikában minden – nyitva áll az érdeklődők előtt, a könyvekbe azonban csak a tagok, a szenátus és a képviselőház választott tisztségviselői, a legfelsőbb bíróság bírái és más, magas rangú hivatalnokok nézhetnek bele. Látható például a híres Gutenberg Biblia és az első világtérkép is. Az idegenvezetők által sorolt számok imponálók: mintegy 40 millió könyv, 15 millió fotó, 6 millió térkép és 70 millió kézirat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában