Kertészkedő

2019.11.23. 08:30

A palackba zárt minikert

Egyre népszerűbb az üvegbe zárt minikertek építése.

Minikert a lakásban

Forrás: Shutterstock (illusztráció)

A palackkertek gondozása nem olyan lehetetlen feladat, ha a megfelelő növényeket választjuk bele, és betartjuk az alábbi néhány instrukciót.

Egy fedett, jól megépített florárium nem sok gondozásra szorul, csupán melegre és alacsony fényre van szüksége ahhoz, hogy évekig „virágozzon”. Emellett egy terrárium nagyszerű módja a növényből való víz körforgásának bemutatására, látni, ahogyan a víz feljön a talajból, majd párává változik, és újra visszakerül a talajba, ahol felszívják a növények gyökerei, vagy lecsapódva az üveg falán ismét a földbe kerül.

Tiszta és világos

Válasszunk egy tiszta és világos üveg- vagy (műanyag) palackot, amelynek elég nagy nyílása van ahhoz, hogy a kezünk könnyen beleférjen. Egy akvárium, egy nagy pohár, egy többliteres befőttesüveg, vagy akár egy méretes üveg­edény is jó választás. Ha a tartónak nincs fedele, befedhetjük egy világos műanyag lappal, amint a terráriumba minden bekerült, de ez nem a legtökéletesebb megoldás, mert nem biztosított a teljes elszigeteltség. Az üvegedényünket fertőtlenítsük ki, hogy ne legyen benne baktérium, gomba vagy alga, ami meleg, nedves környezetben terjed a legjobban.

Válasszunk természetüknél fogva kis vagy alacsony, nedves, párás környezetet kedvelő növényeket. Olyan növényekre gondoljunk, amelyeknek nagyjából egyforma a hőmérséklet-, fény- és páratartalom igényük. Az érdekesség kedvéért olyan növényeket válasszunk, amelyeknek különböző magasságuk, tapintásuk, levélméretük és színük van.

Ahhoz, hogy erdei hangulatot teremtsünk, tegyünk bele mohát, zuzmót, kis páfrányokat, fenyőtobozt, kis köveket és fadarabkákat a közeli erdőből.

A következő alacsony növények közül is lehet választani: vénuszfodorka, macskatalp, valódi fogolybogyó, turbántok, virginiai pletyka, tündérfürt, szagos müge, nehézszagú gólyaorr, korzikai menta, labradori ibolya.

Vízelvezető a nyitány

Azzal kezdjük, hogy kialakítunk egy vízelvezető részt, ahova kavicsot és növényi szenet teszünk, ez a réteg az aljára kerül 1-2 cm vastagon, ez segít a felesleg vizet a terrárium alján tartani. Következőként, óvatosan tegyünk egy 7 mm mély növényiszén-réteget, ami felszívja a kellemetlen szagokat.

Ahhoz, hogy a talajt távol tartsuk a vízelvezető résztől, takarjuk le a kavicsokat és a növényi szenet egy darab szintetikus anyaggal. Egy használt nejlonanyag, mondjuk egy nejlonharisnya vagy egy darab függöny ideális erre, mert a nejlonanyag megtartja a talajt, de átengedi a vizet, emellett pedig lassan bomlik le. Aztán tegyünk 8-10 cm steril, kissé nedves virágföldet a nejlonra. Egy kanál használatával egyengessük el a földet, vagy alakítsunk ki dombokat és völgyeket.

Az első héten naponta ellenőrizzük a terráriumot. Ha a pára túl sűrű, emeljük le a tetejét, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában