felsőoktatás

2019.11.28. 14:00

A Miskolci Egyetem a 12. az országos rangsorban

A vidéki egyetemek közül az 5. helyen áll a Miskolci Egyetem, az országos rangsorban a 12.

Hegyi Erika

A Miskolci Egyetem jó helyen szerepel a rangsorban

Fotó: Bujdos Tibor

Fekete Sándor, az egyetem tanulmányi szakreferense lapunk kérésére elemezte az adatokat. Az időbeli összefüggéseket is megvilágítva jelezte például: 2010-ben még a 17-18. hely körül volt a listán a miskolci intézmény, azóta sokat javított.

Az pedig, hogy a hallgatói kiválóság rangsorában a 17. helyet szerezte meg, azt mutatja, hogy továbbra is érvényesül a főváros elszívó hatása, azaz a jobb eredményekkel rendelkező diákok elsőként budapesti egyetemet jelölnek meg. Elmondta azt is, főleg a jelentkezés előtt álló szülőket érdeklik a rangsorok, ők az egyetemi nyílt napokon is érdeklődnek felőle.

12. hely

A 12. helyen szerepel a Miskolci Egyetem az idei, magyar felsőoktatási intézményeket sorrendbe állító listán. Összesen 40 egyetem eredményeit vizsgálta meg a HVG a rangsor összeállításakor. A vidéki egyetemek közül a három nagy tudományegyetem jutott be az első tízbe, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a veszprémi Pannon Egyetem. Oktatói kiválóság szempontjából azonban a Miskolci Egyetem az országos 7. helyet szerezte meg, a hallgatói kiválóságot vizsgáló rangsorban viszont csak a 17.

Készült olyan rangsor is, mely az összes egyetem összes karát állítja sorrendbe, itt 153 kar közül a 44. helyen szerepel a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara, valamint a Műszaki Anyagtudományi Kara. Nem sokkal lemaradva 50. a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, az 55. helyen pedig az Állam- és Jogtudományi Kart találjuk.

A lista összeállításának szempontjai között szerepel az első helyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a tanulmányi versenyen helyezést elértek száma, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók száma, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya.

Kiváló oktatók

Szerettük volna megkérdezni a rangsorról Torma Andrást, a Miskolci Egyetem rektorát, de elfoglaltsága miatt nem tudtunk vele beszélni.

Ezért Fekete Sándor tanulmányi szakreferens értékelte a 12. helyet. Emlékeztetett, 2010-ben még a 17-18. hely körül állt a listán a miskolci intézmény, azóta sokat javított. Megjegyezte: az utóbbi években az országban több felsőoktatási intézményt integráltak, ami jót tett bizonyos egyetemeknek.

– Az, hogy a hallgatói kiválóság rangsorában a 17. helyen állunk, azt mutatja, hogy továbbra is érvényesül a főváros elszívó hatása, azaz a jobb eredményekkel rendelkező diákok elsőként budapesti egyetemet jelölnek meg. Az oktatói kiválóság terén viszont a Miskolci Egyetem mindig jó helyen állt. Bár megjegyzendő, hogy a fővárosi oktatók könnyebben tudnak akadémiai címet szerezni. Viszont Miskolcon megfigyelhető, hogy a doktoranduszhallgatók a képzést követően fél-egy év múlva megszerzik a doktori címüket, ami szintén javítja az oktatói kiválóságot. A hallgatói kiválóságot viszont csökkentheti, hogy ott figyelembe veszik a nyelvvizsgát is, amit nem minden diák tud megszerezni a középiskolás évek alatt, sokszor anyagi okok miatt – sorolta Fekete Sándor.

Hozzátette: a szülők figyelik a rangsort, amikor gyermekük jelentkezéséről van szó, a nyílt napon is megkérdezik, hogy hányadik helyen áll az intézmény vagy egyes karok. És ha a gyerekük olyan egyetemre akar jelentkezni, ami hátrébb áll a rangsorban, akkor inkább a Miskolci Egyetemet javasolják neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában