Sárospatak

2019.10.12. 11:30

Vízi utak a Bodrogzugban

Patakon zárult a Vízi élményútvonal megvalósítása a Bodrog és eredetfolyói mentén projekt.

Bánhegyi Gábor

Aros János (balra) és Nagy István

Fotó: Bánhegyi Gábor

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az együttműködő szlovákiai Abarával közösen valósította meg a „Vízi élményútvonal megvalósítása a Bodrog és eredetfolyói mentén” című projektet 680 millió forint értékben, amelynek zárórendezvényét Sárospatakon tartották.

Az Újbástya Rendezvénycentrumban megtartott rendezvényen megjelent egyebek mellett dr. Nagy István agrárminiszter, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Vladimír Novák, a szlovák környezetvédelmi minisztérium helyettes államtitkára, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Csuri Árpád, Abara polgármestere és Aros János, Sárospatak polgármestere.

Turisztikai fejlesztések

– Tíz évvel ezelőtt vágtunk bele abba a munkába, amelynek célja az volt, hogy Zemplén mint tájegység megfelelő súllyal jelenjen meg a nemzeti parkon belül – monda Veress Balázs. – Kifejezetten a turisztikai fejlesztéseket céloztuk meg, és ennek a része a mostani projekt is, amelynek keretén belül egyebek mellett vízi- kerékpáros- és lovas túraútvonalakat építettünk ki Tokaj és Abara között. – Átjárhatóvá tettük a csatornákat a Bodrogon és a Bodrogzugban.

Veress Balázs elmondta, Zalkodon vízi bázist alakítottak ki, Szegiben egy méhészeti bemutatóhely várja majd a turistákat, Sátoraljaújhely mellett a Long-erdőben erdei foglalkoztatót alakítottak ki az egykori erdészházban, Sárospatakon pedig egy természetvédelmi oktató- és látogatóközpontot rendeztek be az egykori Pavletits-házban. Az is elhangzott, a projekttől azt várják, hogy évente mintegy 30 ezerrel növekedjen a régióba látogató turisták száma.

– Abara három folyó találkozásánál épült – mondta Csuri Árpád. – A projekt keretében megvásároltunk és múzeummá alakítottunk át egy házat. Tanösvényt építettünk ki, amelynek jelentős része vízi szakaszokból áll, és egyebek mellett kerékpárutat is építettünk.

– Ennek a régiónak fantasztikus természeti és kulturális adottságai vannak – mondta Révész Máriusz. – Szinte adja magát, hogy itt Zemplénben az aktív turizmus fejlesztése kerüljön előtérbe, ezt a szegmensét fejlesszük az idegenforgalomnak. Hiszem, hogy ennek a projektnek köszönhetően tovább fog nőni az ide ellátogató turisták száma.

A természetvédelmi oktató- és látogatóközpontot dr. Nagy István és Aros János adta át, majd a megjelentek bejárták az épületet, amelyben a kiállítások, vitrinek és a természetfilmek mind a Bodrog káprázatosan gazdag élővilágát és természeti értékeit mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában