Tiszaújváros

2019.10.04. 08:00

Ukránok, törökök is laknak majd a konténervárosban

Mobil lakóparkban szállásolják el a tiszaújvárosi poliolgyárat építő vendégmunkásokat.

Szaniszló Bálint

A mobillakópark lakóépületei közül néhány már elkészült

Fotó: Vajda János

Tiszaújvárosban, a Mol telephelye mellett már nyáron elkezdték építeni azt a lakókonténerekből álló mobil lakóparkot, ahol a cég gigaberuházásához szükséges munkaerőt – külföldi vendégmunkásokat – szállásolnák majd el.

Gigaüzem százmilliárdokból

A Mol Petrolkémia Zrt. mintegy 400 milliárd forintos óriásberuházásában a régió egyik legnagyobb vegyi üzeme épül meg, amivel a társaság műanyag­alapanyag-gyártó nagyhatalommá válik, Közép-Kelet-Európa egyetlen integrált poliolgyártója lesz. A már épülő komplexum alapkövét egy héttel ezelőtt helyezték el.

A folyamatosan bővülő mobil lakóparkot már jelenleg is használják az építkezésen dolgozó munkások. Jelenleg körülbelül 500-an dolgoznak a beruházáson, számuk az év végéig 800-ra emelkedhet.

Csúcsidőszakban – a jövő év második felében – 2000-2500-an is dolgoznak majd a gigaberuházáson. A mobil lakóparkban – a teljes kiépítettségében – egyszerre körülbelül 2000 ember elszállásolására lesz lehetőség. Minden, a napi életvitelhez szükséges szolgáltatást biztosítanak, és az elvárásoknak megfelelő kényelmet kínálnak majd a dolgozóknak. Rekreációs részleget, közösségi területet, valamint mosodai szolgáltatást, takarítást és biztonsági őrzést is tartalmaz majd a szolgáltatás.

Élhető környezetben

A vezető beosztású dolgozók apartmanokban lakhatnak, amelyekben két-két egyszemélyes hálószoba van, és egy-egy közös fürdőszoba tartozik hozzájuk.

 

A munkásoknak kétemeletes épületeket húztak fel, amelyek földszintjén közösségi helyiségek vannak, az emeleteken pedig négyágyas szobák vannak közös fürdőszobákkal.

A munkások étkeztetését a helyben kialakított kantinokban, helyi szolgáltatók bevonásával oldották meg. Az ideiglenes lakótelephez tartozik orvosi szoba, ahol alapszintű ellátást is nyújtanak a munkavállalóknak, közlekedésüket pedig külön buszjáratokkal oldják meg.

Mint megtudtuk, a 2000-2500 fős dolgozói állomány mintegy háromnegyede az Európai Unió országaiból — Romániából, Olaszországból, Portugáliából és Lengyelországból – érkezik, a maradék negyedrészt a közösségen kívülről – Törökországból, Ukrajnából és Grúziából – érkező vendégmunkások teszik ki.

Csak engedéllyel

A külföldiek általi magyar­or­­szági munkavállalás engedélyezését a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztálya végzi.

Mint megtudtuk, a Mol tiszaújvárosi nagyberuházása kapcsán a beruházás fővállalkozójával és az alvállalkozókkal folyamatosan kapcsolatban van a két hatóság megyei szervezete, hogy gördülékenyen menjen a szükséges engedélyek kiadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában