Halottak napja

2019.10.31. 14:00

Tömeg a virágpultok előtt

A koszorú és a mécses fogy a legjobban, a szálasat kevésbé viszik.

Bájer Máté

Vásár a miskolci Búza téri piacon: Kovács Gergely árus, Dobos Lászlóné vevő

Fotó: Ádám János

Ahogy közeledik a minden szentek napja, a Búza téri piac képzeletbeli hőtérképe úgy néz ki, mintha valaki bordó festéket borított volna egy üres lapra. A forgatag, ami ellepi a virágárusok pultjait jobban emlékeztet valamilyen nyári fesztiválra, mint egy átlagos piacra: a tömeg homogén testén csak itt-ott fut át néhány keskeny ösvény. Az egyéb áruk kínálata összehúzódott, hogy helyet engedjen a különböző méretű és formájú mécseseknek, koszorúknak és kegytárgyaknak. Előkerültek az „akció” és a „kettőt fizet hármat vihet” feliratú táblák is. Néhány koszorú szív formájú, másokon apró táblák hirdetik a gyászt és az emlékezést – kiemelt helyen láttunk egy „a legjobb otthon” feliratú darabot is, ami valószínűleg véletlenül maradt a többi között.

Aki úgy gondolja, hogy a virágárusok számára a Valentin nap jelenti a legforgalmasabb időszakot, az még nem járt piacon október utolsó napjaiban. A koszorúk és művirágok mellett az szálas virágok is hihetetlen gyorsasággal fogynak. Az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el ilyenkor a kereskedők – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idei körképéből. Egyes becslések szerint mindszentekkor 12-13 millió szál krizantémot adnak el országszerte az árusok. Ezek közül a közepes-nagy virágú fajták a legkelendőbbek, ezekből mintegy 1,5-2 milliót vásárolnak. Bár a cserepes virágok divatja még mindig él, a vágott virágok is egyre kelendőbbek – a koszorúk mellett ebből viszik a legtöbbet a vásárlók.

A közepeseket viszik leginkább

A Búza téren kicsit más a tapasztalat.

– A koszorúkat meg a mécseseket viszik többnyire – meséli az egyik eladó, aki szerint náluk a mű és száraz virágból álló komponációkat keresik inkább. – Aki élő virágot szeretne, az többnyire hátramegy a termelői piacra.

Bár mi alig bírunk megállni a hömpölygő tömeg sodrásában, másoknak ez forgalom már megszokott.

– Ilyenkor, délben kicsit nyugodtabb a piac – mondta ottjártunkkor Tarnóciné Krisztina virágárus. – Az igazán nagy forgalmat holnapra várjuk, persze már most is szépen fogy minden. Legtöbben a közepes méretű mécseseket és a középáras koszorúkat vásárolják. Az új termékek közül – amelyeket először árulunk – a csónak- és tobozkoszorúk kelendőek. Viszik a száraz virágból készített darabokat is, de az élő kicsit kevésbé fogy idén.

Míg szűk egy hete azt láttuk, hogy nagy általánosságban a 23-30 centi átmérőjű koszorúk 2500-3000 forint körül mozogtak, most a 600 forintos, egyvirágos mohakarikától a 26000 forintos, bokor nagyságú sírdíszekig minden megtalálható, hihetetlenül széles a paletta. A vágott krizantém szála átlagosan 400 forint. Mécsesek terén még a koszorúknál is színesebb a készletet. Mindegy, hogy egyszerű teamécsest, vagy alkarnyi gyertyaóriást keresünk, ami olyan díszes, mintha a Magyar Állami Operaház proszcéniumpáholybeli díszcsillárának legnagyobb lámpaburájába csomagolták volna, minden van. Vásárolhatunk mécsest 100 forintért és 3000-ért is.

– Igazából mindegyiket viszik – árulja el nekünk az egyik pultnál az eladó. – A gyöngyüveg mécses, és a mécsbetét az, ami a legjobban fogy talán. Az akciókat is ki szokták használni a vásárlók. Ha páros kedvezményt adunk egy tálca mécsesre, akkor kettőt visznek belőle.

Elkapkodták

Egy másik árus viccelődve köszönt minket:

„Kár, hogy most jöttek, mert már mindent elkapkodtak. Ha korábban érkeznek, igazán szép fényképeket készíthettek volna”.

A vásárlókat a kedvezmények és a hatalmas választék vonzza a piacra.

„Van, amit százforintos boltban veszek meg, de a legtöbb dolgot itt szerzem be, a piacon. Érdemes több helyen is körülnézni, mert van, ahol már szeretnék eladni a maradék árut, ezért hajlandóak engedni az árból is” – osztja meg velünk tapasztalatait az egyik vásárló.

A termelői piacon már kissé más a helyzet. Az árak a múlt héthez képest szinte változatlanok – a cserepes krizantém 1500 forint körül mozog – ám itt már jócskán találni megviselt, kókadó virágokat is. Az árukat mégis kitartják, bízva abban, hogy mindent elvisznek. Valószínűleg joggal teszik mindezt, hiszen egyre kevesebb eladó kínálja a portékáját: több pult is foghíjas, üresen áll, a vásárlók száma azonban nem csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában