egyetemi kutatás

2019.10.31. 08:00

Térinformatikai kutatással és modellezéssel az árvíz ellen

Folytatta korábbi, kiemelkedően sikeresnek minősített projektjét a Miskolci Egyetem.

Bájer Máté

A Hernádon és vízgyűjtő területén kialakuló árvizek megfékezése a legfontosabb feladat

Forrás: ÉM

Ha csak az elmúlt tíz év történéseit vesszük alapul, akkor is jól látható, hogy az árvízveszély gyakori, visszatérő problémája a megyénknek. Nem csak a felhőszakadások utáni villámárvizek, de a zöldár miatt megduzzadt folyók, patakok is problémát jelentenek: erről több elsodort híd, elöntött ház és rengeteg homokzsák tanúskodott már. Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül a Miskolci Egyetem és négy partnerintézete a megelőzés terén végzett kutatásokat: olyan térinformatikai döntéstámogató rendszert fejlesztettek, ami segítheti az árvíz elleni védekezést. A mostani annak a FLOODLOG projektnek a folytatása, amelyet az Európai Unió a kiemelten sikeres, példaértékű programok közé sorolt a katasztrófahelyzetek – környezeti problémák kezelése témakörben. Akkor a Bódva területének árvízterjedését modellezték, annak természeti- és épített környezetre gyakorolt hatása tükrében.

A mostani, FLOODRESC elnevezésű projekttel a Miskolci Egyetem és négy partnere – a Kassai Műszaki Egyetem, a szintén kassai Biztonsági Menedzserképző Főiskola, a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – folytatta a korábban megkezdett munkát. Az idén záruló munkaterv területe a Hernád folyó teljes vízgyűjtője, célja pedig az árvizek elleni védekezés hatékonyságának növelése, valamint a katasztrófavédelem munkájának támogatása.

Tervezhetőbb védekezés

A projektet megvalósító szakemberek arra törekedtek, hogy minél szélesebb körben vizsgálják meg a Hernád vízgyűjtőjének egyedi adottságait, ezáltal specializálva a szükséges intézkedéseket is. A program magába foglalja az árvizek terjedésének modellezését, természeti- és épített környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatát, az árvízvédelmi logisztikai feladatok tervezését, és az árvizek következtében föllépő népegészség- és járványügyi hatások kezelését.

A célok eléréséhez külön térinformatikai adatbázist dolgoztak ki, ami részletesen tartalmazza az árvizek kialakulásának és lefutásának előrejelzéséhez szükséges térbeli adatokat és a rendelkezésre álló eszközöket. A modell, ami erre az adatbázisra épült, képes akár egy esetleges gátszakadás hatását, annak kiterjedését előrejelezni. Az így kapott adatok alapján pedig a védekezés is jobban tervezhető – erre fejlesztettek egy külön logisztikai programot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában