rezsiutalvány

2019.10.07. 14:00

Sokan örülnek a pénznek, jókor jöttek az utalványok

Szeptember 30-ig mintegy 2,6 millió jogosult kapott országszerte rezsiutalványt.

Detzky Anna

Jól jön a segítség a számlák befizetésekor (illusztráció)

Forrás: ÉM

Egyszeri rezsiutalvány kifizetése mellett döntött a kormány a nyugellátásokban és egyes más ellátásokban részesülő személyek részére kilencezer forintos értékben. A kedvezményezettek pontos köréről a Nemzeti Közművek honlapján lehet tájékozódni. Az utalványokat a Magyar Posta kézbesítette szeptember 30-ig, és azokat földgáz- és villamos­energia-szolgáltatás miatt felmerülő költségek fedezésére fél éven keresztül, 2020. március 31-ig lehet felhasználni. A lehetőséggel megyénkben is sok nyugdíjas örömmel élt, de a legszegényebbeknek olvasóink szerint nem jelentett segítséget.

Ősszel több a kiadás

– Rögtön, ahogy megkaptam a rezsiutalványt, már másnap befizettem a villanyszámlámra és a gázra a kilencezer forintot. Nekem nagy segítség volt ez a juttatás, főleg így ősszel, amikor egyébként is nagyobb beszerzésekre lesz szükségem télire – árulta el a miskolci Lőrincz Lajosné. – Az utalványt a nyugdíjjal együtt egy kis borítékban, időben kipostázták. Csatoltak mellé egy tájékoztatót, amin egyértelműen szerepelt, hogy mire lehet fölhasználni. Ez tulajdonképpen a rezsicsökkentésnek felel meg, és nagyon jól jött a nyugdíj mellé. 2020. március 31-ig bőven van ideje mindenkinek elintézni, még át is ruházhattam volna másra, de nem éltem a lehetőséggel. Nálunk egyébként központi fűtés van, és kedd óta már bekapcsolták a házban, amire átalányt utalok, és a tűzhelyem és bojlerem is gázos. Most háromhavi számlát egyben küldött az ELMŰ-ÉMÁSZ, amit így szerencsére rögtön ki tudtam fizetni.

Ételre, gyógyszerre kellene

Egy másik miskolci idős hölgy a nyugdíjemelést jobb megoldásnak tartaná.

– Végeredményben az a véleményem, hogy nagyon hasznos dolog a rezsiutalvány, és örül neki mindenki. Bár kilencezer forint nem sok, de attól függ, hogy mihez viszonyítjuk. Mivel nekem van villanyom és gázom is, én egy az egyben fel tudtam használni, és a tájékoztatás is érthető volt – osztotta meg lapunkkal Czimer Sándorné. – Viszont, ahogy hallom, nagyon sokan vidéken, kisnyugdíjasok, magányosan élők, nem tudják elkölteni az összeget. Ennek az az oka, hogy nincs bevezetve hozzájuk sem a gáz, sem a villany, vagy annyira spórolnak vele, hogy még a minimál háromezer forintos összeget sem éri el a havi fogyasztásuk. Tehát az átalánydíjból nincs semmi, amit vissza kellene kapniuk. Szóval az ötlet és a szándék nem rossz, de szerintem jobb megoldás lett volna, ha nyugdíjpótlékként és nem utalványban kaptuk volna meg ezt a pénzt, mert a legszegényebbeknek kenyérre és gyógyszerre sem jut. Ez a probléma a megyénkbeli kistelepüléseken tömegeket érint, akik havonta ötven-, hatvanezer forintos nyugdíjból tengődnek, mert világ életükben gazdálkodtak, közmunkások voltak, vagy mint munkavállalót annak idején nem jelentették be őket.

Hosszú távon

A Kazincbarcika melletti háromezer fős településen egy olvasónk csak villanyra tudta felhasználni az utalványt, mert nincs hozzá bevezetve a gáz.

– Fontos lenne, hogy hosszú távon gondoskodjanak a nyugdíjasokról. Más területen nagyobbak a költségeink, tehát azzal, hogy most kaptunk kilencezer forintot, tulajdonképpen csak kiegyenlítették a számlát – mondja Papp András Múcsonyból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában