Miskolc

2019.10.11. 17:30

Roll-Mi: jelentős mérföldkő

A mobilapplikáció és a program hazánkban elsőként Miskolcon indult el.

Tajthy Ákos

Az alkalmazás a sebességet, az útvonalat és a megtakarított szén-dioxid-mennyiséget is rögzíti

Roll-Mi néven indított egyedülálló mobilapplikációt és motivációs akciót Miskolc, ami amellett, hogy méri a felhasználó által megtett távolságot, a sebességet és a megtakarított szén-dioxid-mennyiséget is figyeli. Az az Interreg Europe program finanszírozásával a TRAM-projekt keretében megvalósult alkalmazást csütörtökön mutatták be.

Az eseményen előbb Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője a város kerékpáros mobilitáshoz kapcsolódó fejlesztéscsomagja jelentős mérföldkövének nevezte a Roll-Mit.

Virtuális közösség

– Az applikáció saját fejlesztésű, ugyanakkor nemzetközi előzménye is van, ami nem más, mint spanyol Cyclo­green kerékpáros applikáció. A program egyrészt hozzájárulhat ahhoz, hogy erősödjön a városban az aktív életmód kultúrája. A közösségépítés is fontos szerephez jut, hiszen az applikáció használói egy virtuális közösséget alkothatnak. Azt szokták mondani, hogy járdát ott kell építeni, ahol ki van taposva a fű. Az alkalmazás is hasonló módon segíthet nekünk: abban bízunk, hogy sokan használják majd, aminek köszönhetően olyan információkat kapunk, melyekre alapozhatjuk a későbbi ilyen irányú fejlesztéseket – hangsúlyozta.

Demeter Péter, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója elmondta, Miskolc az alkalmazás fejlesztését megelőzően is folyamatosan dolgozott a kerékpáros úthálózat fejlesztésén, hiszen a város és a közeli Bükk hegység országosan is igen népszerű a kerékpársport kedvelői körében.

– Az elmúlt években több olyan kampányban is részt vettünk, mely arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki tartsa be a biztonságos oldaltávolságot még olyan utakon is, ahol egyébként felfestéssel biztosított a kerékpárosok nyomvonala – mondta.

Kihívások, versenyek

Az applikációt Horánszky Árpád projektmenedzser ismertette. – A Roll-Mi elsősorban a miskolciakat és a város környékén élőket célozza meg. Az appot használók minden olyan útját figyeli és rögzíti a rendszer, ami Miskolcról indul vagy ide érkezik be. Az akció során versenyek is lesznek, melyben folyamatos és időszakos kihívások várják a vállalkozó szellemű sportolókat, illetve csapatokat – tette hozzá.


Harminckilenc kilométer

2020 végéig összesen harminckilenc kilométerrel bővül a miskolci kerékpárút-hálózat – ezt Alakszai Zoltán jegyző jelentette be a Roll-Mi applikáció bemutatóján. – A fejlesztéseknek köszönhetően biciklis útvonallal kötik össze Miskolctapolcát Görömböllyel és a Déli-városkapuval, elkészítik a Bosch-t és a Katalin utcát összekötő útvonal újépítésű részeit és új kerékpáros útvonal létesül a Komlóstető–Gózon Lajos-Muhi-Szervezet-Tokaji Ferenc utcán, ami a diósgyőri már meglévő bicikliúthoz csatlakozik.

- Hab a tortán, hogy új kerékpárút épül a Diósgyőri vár és Lillafüred között, melynek két kilométeres szakasza lesz csak felfestett, közel hat kilométeren viszont teljesen új, a gépkocsiforgalomtól elzárt hegyi út épül – tette hozzá. A már megvalósítás alatt lévő szakaszokra több mint ötszázmillió forintot, a 2020-ban megépítendő szakaszokra pedig kétmilliárdnál is többet költenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában