kopp-kopp, hol a kapu?

2019.10.10. 13:30

Restaurálni vitték a megyeháza kapuját

A városház téri kapuzatot az eredeti állapotoknak megfelelően állítják helyre.

Tajthy Ákos

Ideiglenes kaput kapott a megyeháza

Fotó: Ádám János

Teljesen felújítják a megyeháza kapuját. Az épülettel egyidős, tehát körülbelül kétszáz éves kapuszárnyakat még augusztus végén szerelték le és szállították el Szentendrére, ahol Baracza Szabolcs jogosultsággal rendelkező farestaurátor állítja helyre azokat.

Szunyogh László megyei főépítész érdeklődésünkre elmondta, a munka már igencsak időszerű volt, hiszen a kapuk az átfestéseket nem számítva korábban még nem voltak teljes körűen felújítva, így mára a használatuk is nehézkessé vált a vetemedés miatt.

– A kapuzat legutóbb barna színű volt, viszont a kutatás föltárta az eredeti, egyébként a barokkra jellemző zöld színt. A restaurálás során a díszítések is az eredeti, óarany színűket kapják vissza. Érdekesség, hogy az oroszlánfejes díszítések is egykorúak a kapukkal, pedig eredetileg azt gondoltuk, hogy ez későbbi rátét a korábbi kopogtató helyén. Vagyis, sosem volt kopogtatója, felbőszült nemesek legföljebb buzogányukkal zörgethettek a kapun, ha kizárták őket a vármegyeházáról – mondta némi humorral fűszerezve Szunyogh László.

Hozzátette, a restaurálás szakmaiságát szakértő zsűri ellenőrzi, menetközben, illetve a végén is. – A munkálatokkal novemberig kell elkészülnie a szakembernek, addig használjuk az ideiglenes kaput – hangsúlyozta Szunyogh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában