Önkormányzati választás 2019

2019.10.22. 18:00

Reménykedik az újraszámlálásban

Egyelőre nincs hivatalos polgármestere Göncnek, folyik a választási eredmény felülvizsgálata.

Hegyi Erika

A szavazatok újraszámlálását szeretné elérni Sivák János, Gönc eddigi polgármestere. Mint arról korábban írtunk, az október 13-ai önkormányzati választáson csupán három szavazattal kapott többet ellenfele, Vinter István. Sivák János szerint az érvénytelen szavazatok száma is „gyanús”, mivel 14 olyan szavazócédulát találtak, melyen két polgármesterjelölt neve mellé is behúzták az ikszet.

Sivák János a törvényes határidőn belül fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottsághoz. Ezt azonban a területi választási bizottság elutasította, mert azt „nem a megfelelő törvényszámra hivatkozva” nyújtotta be a polgármesterjelölt. Ő azonban továbblépett és hétfőn felülvizsgálati kérelmet adott be a területi választási bizottsághoz, melyet a Debreceni Ítélőtábla fog elbírálni. Mivel az ítélőtáblának is 3 naptári napja van a felülbírálatra, október 24-ére meglesz a döntés eredménye.

Megismételtetné

– Nyilván két eset lehetséges. Ha elutasító választ kapok és még van jogorvoslati lehetőségem, akkor azzal élek. A számomra kedvező eset, ha újraszámlálják a szavazatokat. Sőt én sokkal inkább a szavazás megismétlését szeretném, de erre csak abban az esetben lesz lehetőség, ha az újraszámlálás eredménye döntetlen, azaz Vinter István és én is ugyanannyi szavazatot kaptunk. A döntést írásban fogom megkapni, és úgy érzem, hogy van esély az újraszámlálásra. Ha nem így érezném, akkor nem fellebbeznék – fogalmazott Sivák János.

Elmondta azt is: mivel a fellebbezés miatt nem emelkedett jogerőre Göncön a választás eredménye, egyelőre hivatalos polgármestere sincs a városnak. Ő már nem az, ellenfele pedig még nem az, de a hivatalos ügyeket még Sivák János viszi.

Korábban azt is elmondta lapunknak, hogy a polgármesterjelöltek egyike krumplit és pénzt adott a szerény anyagi körülmények között élő embereknek, hogy rá szavazzanak. Amikor ez megjelent lapunkban, egy gönci olvasónk telefonon jelezte, ez nem igaz. Sivák János erre úgy reagált: pedig mára egyre többen vallják be a városban, hogy kaptak adományt a szavazatért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában