mindenszentek, halottak napja

2019.10.27. 19:00

Piaci körkép: idén is óriási a választék

A krizantém a legkelendőbb áru, de a különböző koszorúkat is sokan viszik.

Bájer Máté

Dóri és Heni virágkötők az egyik miskolci virágszalonban

Fotó: Kozma István

A halottak napja az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekért való ünnep, amit katolikus keresztény világban november 2-án tartanak. Ezzel szemben a mindenszentek – aminek napja november 2-ára esik – az üdvözült lelkek emléknapja. Bár gyakran keverik a két ünnepet, mindkettő központjában az emlékezés és a tiszteletadás áll. Meg persze a virágok és a különböző kegytárgyak.

A gyertyák és mécsesek a keresztény liturgiában szerteágazó szimbolikával bírnak. Egyszerre a megtisztulás jelképei, értelmezhető általuk a szentháromság, valamint utal Krisztusra is. Azonban – ahogy szinte minden vallási ünnepnek – a halottak napjának és a mindszenteknek is van olyan vonatkozása, ami kifejezetten világi, kézzel fogható. Ezt pedig az ilyenkor elköltött pénzben mérik. Minél több elhunyt hozzátartozónkról, barátunkról, ismerősünkről szeretnénk megemlékezni, annál több virágot, koszorút és mécsest vásárolunk. A kérdés az, mit veszünk, és mennyiért. Díszes üvegbúrás mécsest vásároljunk, vagy elég egy szál gyertya is? Az milyen legyen, hagyományos, netán elektromos, pislákoló ledégővel? Számos választási lehetősége áll rendelkezésre, mi pedig annak jártunk utána, mit és mennyiért vásárolhatunk meg a piacon.

A fehér a legkelendőbb

A virágárusok október végi szabálya: krizantémból sosem elég. Gyakran látni november 1-én a temetők melletti üzletekben viaskodó embereket, akik tülekednek az utolsó, már barnuló szirmú szálakért. Ilyenkor persze ezeket is elviszik, azonban az ünnepet megelőző hetekben az eladók a versenyképes árakkal és a minőségi, hibátlan virágokkal tudják magukhoz csábítani a vásárlókat. A Búza téri piacon rengeteg formában és kiszerelésben találkozhatunk a krizantémmal: lehet szálasat venni, bokrosat, kis és nagy virágút, tálban, cserépben vagy vágva, mindezt pedig rengeteg színben megtaláljuk. Egy szál nagyfejű fehér krizantém ára átlagosan 600 forint körül mozog.

– A mai napon 120 szálat adtunk el, ami jónak mondható, hiszen még csak jövő héten lesz az ünnep – meséli az egyik árus hölgy. – A fehéret viszik a legjobban, de a sárga is szépen fogy.

Gyönyörű, bokros krizantémok sorát találják a piac kertészáruház felőli oldalán azok, akik cserepes növény vásárlásában gondolkodnak. Ezek 1200-2000 forint környékén kaphatóak, szinte minden színben. A koszorúk terén is igen széles a választék: van olyan, ami a tenyerünkben is elfér, és van, ami a csomagtartóban is nehezen. Az átlagos 23-30 centi átmérőjű darabok 2500-3000 forint körül mozognak, attól függően milyen kompozícióban készítették őket, de teljesen mű koszorút már 1000 forintért is kaphatunk. Általában a selyemből készült virágokkal díszített. de élőnövényből kötött fajtából találni a legtöbbet. Ezek mellett a különböző cserepes, vagy fűzött sírcsokrok is helyet kaptak a pultokon.

Sokan választják az elektromost

A mécsesek kínálata valóban elképesztő: a 25 forintos apróságtól a lábszár méretű, díszes üvegfedővel ellátott darabokig mindent megtalálni az árusok kínálatában. Míg a normál, műanyag tartóban lévő gyertyák 200-300 forintba kerülnek, addig a kereszthez illesztett vagy koszorúra szerelt mécsesek ára 2000-7500 forint között mozog. Elektromos gyertyákkal a vásárcsarnokban találkoztunk, ott 250 forintért adták darabját – az árus szerint egyre többen választják ezt a hagyományos mécsessel szemben, hiszen hosszú időn keresztül képes imitálni a gyertyalángot, és a szél sem fújja el.

A legtöbben pont a széles kínálat miatt választják a piacot a virágüzletekkel szemben.

„Minden évben itt veszem meg a koszorút, meg mindent, ami kell, hiszen rengeteg a lehetőség: ha az egyik helyen nem tetszik valami, továbbmegyek. Lehet alkudozni is kicsit, ami a boltokban nem jellemző” – mondja özvegy Tóth Károlyné, aki egy kisebb, és egy nagyobb koszorút rendelt az egyik virágárusnál, összesen 4000 forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában