Szerencs

2019.10.01. 14:30

Összefogás az emlőrák megelőzése érdekében

Hazánkban az emlőrák a leggyakoribb női daganatos megbetegedés, a hatékony felismerés területén vannak teendők.

Serfőző László

Balról: Koncz Ferenc, Egeli Zsolt, Ráczné Váradi Éva és Varkoly Ádám

Egeli Zsolt szerencsi alpolgármester szerint mintegy 60.000 ember él a város- és vonzáskörzetében, a hölgyeknek nincs megadatva az a lehetőség, hogy a Szerencsi Rendelőintézetben vegyenek részt emlőszűrésen, merthogy az intézmény nem rendelkezik ilyen készülékkel.

Ezért három személy kezdeményezett összefogást egy 3D tomoszintézis funkcióval rendelkező, direkt digitális emlővizsgáló berendezés vásárlása érdekében, ezt Szerencsen sajtótájékoztató keretén belül jelentették be hétfőn.

Koncz Ferenc országgyűlési képviselő csatlakozott az ötlethez hangsúlyozva, hogy a cél kiváló, igyekszik kormányzati segítséget is megmozgatni.

Az ötletgazda Egeli Zsolt szerencsi alpolgármester elmondta, egyelőre az önerőre gyűjtenek, ehhez keresett és talált segítőket Ráczné Váradi Éva általános iskolai igazgató és Varkoly Ádám helyi borász személyében. A sajtótájékoztatón Ráczné megjegyezte, örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez mindenekelőtt anyaként, másrészt hölgyként és pedagógusként, hiszen a 40 év fölötti nők esetében fokozott az egészségügyi kockázat, a korai felismerés eredménye a hatékony kezelés.

– Sajnos édesanyám is e betegség áldozata lett – mondta az igazgató asszony.

Varkoly Ádám a Tokaj-hegyaljai borászokon keresztül próbál segítőkre találni. Mint azt megjegyezte, számos kiváló borászat vezetője hölgy, reméli, hogy nem csak rajtuk keresztül talál értő fülekre.

Maga a beszerzendő eszköz a legmodernebb napjainkban, a hagyományos mammográfiához képst 41.5 százalékkal több invazív emlőrákot képes kimutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában