kisgyőr

2019.10.23. 07:30

Lerakták a templom alapkövét

Szentmisével kezdődött október 19-én a mocsolyási római katolikus templom alapkőletételi ünnepsége.

Az ünnepélyes pillanat

Forrás: ÉM

Juhász Ferenc pápai káplán, esperes szerint egy közösség életképességét bizonyítja, ha templomot akar építeni. A Kisgyőrhöz tartozó 210 éves Mocsolyás lakói templomjáró emberek, bár eddig nem volt saját templomuk. A miséknek a korábban iskolaként használt imaterem adott otthont. A templom az Istennel és az emberekkel való találkozás helye, helyszíne. A szertartás befejezése után a helyiek és a vendégek a domboldalon létesítendő templomhoz vonultak, ahol ugyan már állnak a falak, az alapkőletételi ünnepséget azért tartották most, mert lehetővé tették a híveknek, hogy már lássák is, mi épül, másrészt a jövő nyári búcsúra szeretnék átadni.

Élni és összetartozni

Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében így fogalmazott: – a templom léte, tornyának háztetők fölé magasló kecsessége azt üzeni a világnak, hogy az itteni közösség élni és összetartozni akar. Örömmel töltött el, amikor a falu jeles szülötte, Nemcsák Károly azzal a kezdeményezéssel keresett meg, hogy épüljön Mocsolyáson egy új katolikus templom. Ötlete az egyház köreiben is támogatásra talált, dr. Ternyák Csaba érsek áldását adta az építkezéshez. Kisgyőr önkormányzata Kékedi László polgármesterrel az élen telket biztosított, és soron kívül gondoskodott a terület rendezési tervének módosításáról. A kormány 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a kivitelezésre. Felajánlásokból pedig több mint 6 millió forint gyűlt össze. Ami 2016-ban még álom volt, ma már a szemmel látható valóság – hangsúlyozta végezetül Tállai András.

Juhász Ferenc megáldotta az épülő templomot, majd az új templom alapkövében elhelyezték az alapkőletételi dokumentumot, amelyet Juhász Ferenc, Tállai András, Kékedi László, Pehm Ernő Ferenc szerzetesközösségi elöljáró, Ócsai József Barnabás plébános és Lőrincz Sándorné jegyző látott el kézjegyével. E dokumentum rögzíti, hogy a templom Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész, a József Attila Színház igazgatója kezdeményezésére épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában