Antialkoholista hónap

2019.10.30. 17:30

Közeleg a Száraz November

November alkoholfogyasztás nélkül: van, aki vállalja a próbát.

Bájer Máté

A legnagyobb társadalmi problémák egyike

Forrás: Dreamstime

Fotó: SDannaS

2016-ban indult útjára a Száraz November. Ez egy önként vállalt, kollektív projekt, egyfajta kihívás, ha úgy tetszik. A Kék Pont Alapítvány által megálmodott program lényege, hogy feltárja az alkoholhoz való viszonyunkat. A szabály egyszerű: a kampányhoz csatlakozó emberek vállalják, hogy nem fogyasztanak alkoholt november folyamán.

Dávid Ferenc kampányfelelős elmondta, hogy idén az egyetemisták állnak a Száraz November középpontjában. Indoklása szerint ez egy igen kockázatos élethelyzet, hiszen amíg a teljes lakosság körében a 19–26 évesek 30 százaléka nem fogyaszt alkoholt, az egyetemisták esetében ez csak 10 százalékra rúg.

Pró és kontra

– Szerintem azért felesleges a Száraz November, mert nem bizonyít semmit – vallja Zavarkó Erik, aki nemrégiben még a Miskolci Egyetem hallgatója volt. – Másoknak mondhatok bármit, nem tudják bizonyítani az ellenkezőjét, ha meg magamnak akarok megfelelni, minek kellene várnom novemberig?

A tavaly valétáló Tardi Roland sem tartja célravezetőnek a kezdeményezést.

„Szerintem nem megoldás az egyik legégetőbb társadalmi problémára, ami az alkoholizmus. Egy hónapnyi absztinenciát tartani, aztán meg elégedetten kezdeni elölről az egészet, értelmetlen” – véli az egykori bölcsész valétaelnök, aki hozzáteszi azt is, hogy inkább valós elhatározásra van szükség a probléma leküzdéséhez, mint hasonló kampányszerű figyelemfelkeltésre.

„A Száraz November egy marketingfogás, szerintem semmi üzenete nincs. Az egyetemi alkoholfogyasztás – tapasztalataim szerint – valóban lehet az alkoholizmus kezdete, de sok függ attól, hogy ki milyen szociokulturális háttérrel rendelkezik. Aki céltudatos, azt nem ragadja annyira magával az ital, és képes megtalálni az egyensúlyt a szórakozás, a tanulás és az alvás között.”

Van, aki kibírta

Nagy Tamás, aki nemcsak hallgatóként, de később óraadóként is részt vett az egyetem életében, úgy hiszi, valós a 10 százalékos statisztika, valóban ennyire rúghat az alkoholtilalmat tartó tanulók száma:

„A becslést nagyjából reálisnak érzem az egyetemen eltöltött 5-6 éves tapasztalatom alapján. Szerintem a kezdeményezés is jó. Az új hazai vagy nemzetközi trendekre a fiatalság extra fogékony, pláne ha van egészségügyi vagy charity vonala. A Száraz November egy üzenet. Véleményem szerint, minél többen vesznek részt ilyen „eseményeken”, annál inkább átmegy a többségi társadalom felé az információ, és annál könnyebb is változtatni hazai trendeken és állapotokon. Én már többször is tartottam Száraz Novembert, nálam elérte a célját”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában