WiFi4EU

2019.10.29. 11:30

Ingyenes lesz a wifi több megyénkbeli településen

Tizenegy település gazdagodik ingyenes wifi-pontokkal a megyében.

Bájer Máté

Illusztráció

Forrás: Dreamstime

A WiFi4EU elnevezésű, uniós finanszírozási program keretében újabb 1780 európai, köztük pedig 142 magyarországi település létesíthet ingyenes, vezeték nélküli internetkapcsolati pontokat. Az új kiírás során 11 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település pályázata is nyert, így Sződligeten, Kissikátoron, Hangonyban, Mezőzomboron, Abaújszántón, Bekecsen, Legyesbényén, Szerencsen, Sajókeresztúron, Prügyön és Gesztelyben is hamarosan megkezdődhet az ingyenes, reklámmentes wifi-pontok kialakítása. A szeptemberben induló felhívásra 11 ezer pályázat érkezett, ezek közül választották ki a győzteseket. A mostani projekt összértéke 26,7 millió euró, vagyis egy településre 1500 euró jut. Ez nem az első alkalom, hogy magyar települések támogatást nyertek a WiFi4EU program keretében: legutóbb 63 hazai önkormányzat pályázata kapott pozitív elbírálást. Akkor, megyénk települései közül Bodrogkeresztúr, Taktaharkány és Taktaszada nyert, Alsózsolca, Felsőzsolca és Mád pedig tartaléklistára került.

– Nálunk jövő év elején kezdődik a wifi-pontok telepítése, a kivitelező kiválasztása már megtörtént – meséli lapunknak Dr. Szemán Ákos, az előző pályázati kiírásban nyertes Taktaharkány polgármestere, aki azt is elmondta, hogy 7 közterületen lesz majd ingyenes wifi elérhetőség.

Kollár Miklós, Sajókeresztúr polgármestere elárulta, hogy a mostani nem az első volt a pályázatok sorában.

„Harmadszorra sikerült elnyernünk a támogatást. Eddig mindig tartaléklistán szerepeltünk. Konkrétumok még nincsenek az ügyben, a főtér és a Művelődési Ház környékén szeretnénk a wifi-pontokat létrehozni. Pontos tervezésre akkor kerül sor, ha kezünkben lesz a támogatói okirat” – nyilatkozott a témában Kollár Miklós.

Minden nyertes önkormányzatnak 15 ezer euró, azaz mintegy ötmillió forint áll majd a rendelkezésére a megvalósításhoz, cserébe három éven keresztül kell térítésmentesen üzemeltetniük a wifi-pontokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában