Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.10.24. 14:00

Előbb megalakul, aztán meg ünnepel a megyei közgyűlés

Úgy tudjuk, pénteken lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése.

Szaniszló Bálint

Munkában az előző megyei vezetés

Napokkal ezelőtt jogerőssé vált a megyei önkormányzati választás eredménye, így megalakulhat a 29 tagú Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés.

Azt már bizonyosan tudni lehet, hogy október 25-én dél­előtt 10 órára ünnepi megyei közgyűlést hívtak össze a megyeháza dísztermébe. Az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából összehívott tanácskozáson adnak át két fontos megyei díjat is, amelyeket még az előző közgyűlés tagjai ítéltek oda. Tehát ez alkalommal vehetik át a köz számára most még ismeretlen személyek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pro Comitatu Díját, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díját.

Két frakció várható

Az ünnepi közgyűlés megtartásához azonban szükséges, hogy a választási eredmény alapján megalakuljon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés. Az öt esztendővel ezelőtt történtek alapján arra következtethetünk, hogy az alakuló ülés az ünnepi közgyűlés előtt lesz, ugyanazon a helyszínen.

Az október 13-i választási eredmény alapján a Fidesz–KDNP listájáról mandátumhoz jutó 18, illetve a Jobbik–MSZP–Momentum–Mindenki Magyarországa listájáról mandátumot szerzett 8 képviselő alkothat egy-egy önálló képviselőcsoportot. A Demokratikus Koalíció listájáról 3 személy jutott mandátumhoz, de ők a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint nem alkothatnak frakciót, mert számuk nem éri el az 5-öt. Ők vagy független képviselőkként dolgozhatnak a testületben, vagy csatlakozhatnak valamelyik frakcióhoz.

A szervezeti és működési szabályzat szerint a közgyűlés alakuló ülésén a képviselők átveszik megbízólevelüket és leteszik a képviselői esküt. Az alakuló ülésen választják meg titkos szavazással a közgyűlés tisztségviselőit – például az elnököt és az alelnököt vagy alelnököket. A Fidesz–KDNP már korábban jelezte, hogy listavezetőjüket, Bánné dr. Gál Boglárkát jelölik majd elnöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában