Nekrológ

2019.10.26. 18:00

Elhunyt Karcsai Nagy Éva

Karcsai Nagy Éva volt az a rádiós, aki csodálkozni tanított.

Hajnal József

Karcsai Nagy Éva

Forrás: Facebook

Már nem dolgoztunk együtt, ki-ki ment a maga útjára, a vidéki rádiózást felszámolták, a stúdiókat megszüntették, s ekkor került elém ez a szívderítő fotó Éváról. Karcsai Nagy Éváról. Ilyen volt, ilyen kettősség volt az övé. Mintha mindig rózsák között élné a napjait.

Sosem felejtem el, az egyik tokaji borásszal készült beszélgetése után csengett a pohár, koccintott a beszélgető­alanyával. Akár a mi egészségünkre is. Felhőtlenül tudott nevetni, kacagása messzire hallatszott: gondolhattuk, itt van Éva. De a kérdéseiben is, a hanghordozásában is volt mindig valami kedélyesség. Sohasem volt durva, rámenős, tolakodó a riportjaiban. Inkább érdeklődő, udvarias, a problémák megoldásával kapcsolatban kezdeményező.

Ahhoz a rádiósgenerációhoz tartozott, amelynek tagjai szépen beszéltek, tudtak szépen beszélni. A nagyoktól még a magnószalag vágásával és ragasztásával tanulták meg elkészíteni a riportokat, azután jött a számítástechnika. Nagy Éva Karcsáról – nyilvánvaló volt, amennyire szerette szülőhelyét, hogy ez lesz a rádiós neve – tudott csodálkozni, úgy, ahogyan mi is tesszük, ha különlegességeket látunk, példátlan dologról hallunk. Néha már-már rajongva beszélgetett valamilyen rendkívüli mezőgazdasági jelenségről vagy tüneményes szépségű idegenforgalmi objektumról. Csak mondtuk magunkban: Éva ilyen… Néha kicsit naivan, máskor a száraz logika könyörtelenségével láttatta a világot. Ez a kettősség volt az övé, de legtöbbször lelkesen, szinte biztatva riportalanyát: csodálkozott. Ez volt az ő értékítélete, s tanított meglátni, megtalálni a jót. Népművelő volt, s mint igazi népművelő adta közre a tudnivalókat borról, templomokról, felfedezni való tájakról, nagyszerű emberekről.

Ha rádiózott, messzire kerültek tőle a gondok, a gyerekkor nyomasztó szegénységének emlékei, a hétköznapok bajos kezelnivalói, az új technikák, az új ideák nyomán születő kívánalmak. De állta a sarat, nem csupán a Miskolci Rádióban, hanem a Kossuth rádió Hajnaltáj vagy a Krónika s egyéb műsoraiban is. A Magyar Rádió elnökétől 2006-ban nívódíjat vehetett át.

Éva elment, itt hagyva valamit. Azt a mondatot: „A világ szép!”. Ilyennek kell látni, ilyenné kell tenni.

Hajnal József, a Magyar Rádió miskolci regionális stúdiójának hajdani vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában