Miskolc

2019.10.19. 17:30

Egész évben kell a segítség, nem csak karácsony táján

Az élelmezés ellentmondásaira hívta fel a figyelmet a világnap.

Nagy-Hankó Krisztina

A héten volt az élelmezési világnap, amely idén (is) alkalmat adott rá, hogy a szakértők elmondhassák: sokan éheznek, miközben rengeteg étel megy kárba.

Enni adok, enni kapok

A jelenségre felhívni a figyelmet tényleg csak világnapi téma? Például mit tesznek év közben a segélyszervezetek, amelyek karácsonykor élelmiszer-adományt gyűjtenek a rászorulóknak?

A szervezetek nem csak decemberben figyelnek rájuk – derült ki, amikor megkérdeztük: hogyan és mikor gyűjtenek még az év más időszakaiban.

– Most ért véget az „Egyetemek harca az éhezés ellen” tartósélelmiszer-gyűjtő akció, amely kétszer van egy évben, ősszel és tavasszal – mondta például Szathmáry-Király Ágnes, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének kommunikációs munkatársa.

December elején kétnapos gyűjtést szerveznek Miskolcon három helyszínen, valamint a megye további hat városában is. Hozzátette továbbá, egész évben működik a népkonyha, az abaúji térségben zajlik a Gyerekszáj program és az „Enni adok, enni kapok” dobozok működtetése is folyamatos. Ez utóbbi civil kezdeményezés volt évekkel ezelőtt, amelybe bevonták a Vöröskeresztet is.

A Győri kapu 123. számnál lévő ládába naponta többször is elhelyeznek tartós élelmiszert: konzervet, tésztát, lisztet, olajat és ebből bárki kiveheti, ami neki szükséges – fogalmazott a kommunikációs munkatárs. Legutóbb a miskolci Rotary Clubtól kaptak nagyobb pénzadományt, azt teljes egészében erre a célra használják. Tervezik még egy láda kihelyezését, csak az alkalmas helyet keresik hozzá.

Meleg ebéd, hideg vacsora

A Baptista Szeretetszolgálat Adományozási Igazgatóságának munkatársai rendszeresen járják Magyarország vidékeit. Mindenhol a legrászorultabbakat igyekszenek megkeresni. Becslésük szerint egy év alatt körülbelül tízezer család sorsán tudnak javítani – tudtuk meg Szilágyi Attila kommunikációs igazgatótól. Járnak megyénkben is. Általában a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettől származó tartós élelmiszerrel segítenek, de különböző cégektől is kapnak felajánlást.

Kocsenga Anton, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hajléktalanok Átmeneti Szállásának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a decemberi országos tartósélelmiszer-gyűjtésen kívül az év más szakában célzottan nem foglalkoznak ezzel. A népkonyha viszont működik, ahol 150 adag meleg ételt osztanak ki naponta a rászorulóknak. Országos pályázatos programnak köszönhetően pedig az átmeneti szálló lakói minden nap előre csomagolt vacsorát kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában