Aszaló

2019.10.13. 17:00

Boszorkányos, tökös dísz az út mellett

Mindig az évszaknak megfelelő díszítéssel látják el a kereszteződést.

Horváth Imre

Fotó: Horváth Imre

Azoknak az autósok, akik a 3-as főúton autóznak és keresztül hajtanak Aszalón biztosan feltűnt már az út mellett, a lámpás kereszteződésnél található mindenes üzlet. Ez pedig nem feltétlenül azért van, mert az árukészletből a kirakatban, vagy az üzlet elé kipakolva is mintát „vehetünk”, hanem mert folyamatosan nagyon ötletes és figyelemfelhívó díszítéseket raknak ki az üzlet elé.

Szépíteni akarták a falut

A kereszteződésben ezúttal is nagyon figyelemfelhívó, őszi, és a halloween-re is hajazó, jókora díszítés vonja magára a figyelmünket, így megállunk, hogy megnézzük közelebbről. Az látszik, hogy egy körbála az alapja, de emellett nagyon ötletesen van elkészítve: van itt pókháló hatalmas pókokkal, egy jókora orrú boszorkány, vagy tán banya, varázslósapka, gombák, kukorica, napraforgó, mindenféle virágok, na és rengeteg tök. Kíváncsiak vagyunk az indíttatására a dísznek, betérünk az üzletbe.

Ahol nagy munkában találjuk a délelőtti időpont ellenére Palásti Mariannt, a Törpi Centrum vezetőjét, ugyanis sok a vásárló. Van, aki koszorút rendel a közelgő mindenszentekre, van, aki ajándékot vásárol, ruhát, díszt, használati tárgyat, vagy éppen arról egyeztet, hogy milyen színű és méretű pénztárcát illetve harisnyát szeretne, amit hétfőre az ígéret szerint be is szereznek neki. Közben körül nézünk és megállapítjuk, hogy az üzlet profilját nehéz meghatározni, bár leginkább virág és ajándék üzlet, de tényleg van itt minden. Ez pedig valóban így van, tudjuk meg Marianntól, amikor levegőhöz jut.

– Négy éve működik itt az üzletünk, ami valóban virágboltnak indult, de folyamatosan bővítettük a profilt. Mi halmajiak vagyunk, a szüleim már régen virágbolttal foglalkoznak Halmajon, ott van a bázisunk, ott készülnek a virágaink, koszorúink, díszeink – magyarázza. Ugyanis hangsúlyozza, hogy szinte mindent kézzel készítenek a csokrokhoz, koszorúkhoz, csak azt vásárolják, amit nagyon muszáj.

Mint mondja az kevéssé jellemző, hogy az átmenőforgalom kapcsán megállnának, de ugyanakkor számtalan településről, így Miskolcról is van visszatérő vásárlójuk. Az aszalóiak pedig nagyon megszerették az üzletet, sokan mindennap betérnek kicsit beszélgetni, valamit vásárolni. A közösséghez tartozás ihlette a díszeket is.

– Azt gondoltuk, hogy ezzel hozzájárulunk a településképhez, hogy szebb legyen. Mindig az évszaknak megfelelő díszt készítünk el, tavaly télen édesapám csatornacsőből készített gyertyákat és elemlámpával világítottuk meg őket, mint, ha égnének, minden vasárnap egyet felkapcsoltunk és a hagyományos színekkel volt díszítve, mint egy adventi koszorú. Előtte télen állatok voltak, szarvas, nyuszi, egyéb erdei állatok, és havas hátteret készítettünk hozzá.

Nyáron vidámabb színekkel dolgozunk, tavasszal inkább az évszakra jellemző virágokkal dolgozunk. Most a tök uralja az őszi díszt, mert nagyon divatba jött – magyarázza Mariann.

Már nem keresett a selyem

A díszeiket nagyon szeretik az emberek, rendszeresen fotózkodnak előtte és a közösségi oldalon sokszor találkoznak az itt készült képekkel. Mint mondja a tök egyébként is nagy divat lett a virág vonalon is, dolgoznak a tökbe csokrokkal, koszorúkkal, asztali díszekkel, élő és cserepes virágot is raknak bele oázissal.

A mindenszentek kapcsán is némi stílusváltás tapasztalható, azt látják, hogy egyre kevésbé keresettek a selyemvirágok, sokkal inkább a szárított növények, bogyók, magokkal díszített koszorúk. Keresik, hogy angyal és mécses legyen a koszorúban, virágok tekintetében pedig a minél élethűbbet keresik, amelyek gumiból, vagy polifoamból készülnek, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában