Miskolc

2019.10.22. 08:30

A világ csodái az őskohónál

A programmal a Massa Múzeum értékeire is felhívták a figyelmet.

Tajthy Ákos

Drónpörgetés is volt Múzeumok Őszi Fesztiválján

Fotó: Vajda János

Ismerkedés a drónokkal és a drónozással, mézeskalács-készítő kézműves-foglalkozások vagy éppen madárgyűrűzés – ez csak néhány kiragadott program a kavalkádból, melyet a Kohászati Gyűjtemény és Massa Múzeum az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényeinek keretén belül rendezett múlt szombaton az újmassai Fazola-kohó tőszomszédságában.

Kicsiknek, nagyoknak

– Múzeumunk első alkalommal csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, melynek a kezdetektől fő célja a múzeumok széles körű népszerűsítése. Természetesen mi is ezért láttunk fantáziát a programban. Úgy állítjuk össze ilyenkor a programokat, hogy a gyerekek, fiatalok ingerküszöbét is elérjék azok, hiszen nagyon fontos velük is megismertetni a múzeumot, az értékeinket.

A fesztivál idei fő témája a világ csodái és a felfedezések kora – ennek apropóján csatlakozott az újmassai programokhoz a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara.

Az érdeklődő kicsik és nagyok különböző interaktív programok közül választhattak: az egyetemisták bemutatták, hogyan lehet drónokat alkalmazni a kutatás és az oktatás során, voltak geofizikai bemutatók, ahol mesterségesen keltett földrengések helyét kellett meghatározni szeizmikus műszerekkel.

 

– A kisebbeknek a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel karöltve szerveztünk kovács-, fazekas- és mézeskalács-készítő kézműves-foglalkozásokat; voltak múzeumpedagógiai foglalkozások, és a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja is készült látványos bemutatóval és a madárgyűrűzéssel – sorolta a kulturális szervező.

Jövőre kétszázötven

A programok idején bárki megtekinthette az őskohó melletti Massa Múzeum tárlatát. Harcsik Béla kohászati muzeológus elmondta, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteményének mindkét múzeuma különleges kiállítási anyagot rejt.

– A felsőhámori kohászati múzeum, a valamikori kancellária a diósgyőri kohászatnak volt az első székháza, ahol a kohászat történetét és fejlődését mutatjuk be. A Massa Múzeumban az 1814 és 1870 között termelt Fazola-kohó története és a Fazolák munkássága látható 1770 és 1870 között – tette hozzá.

Harcsik Béla felhívta a figyelmet, hogy a diósgyőri kohászat jövőre lesz 250 éves. „Szeretnénk ennek alkalmából nagy ünnepséget szervezni; a kohászat megérdemelné, hiszen sokat adott Miskolcnak. Nagyon bízunk benne, hogy az új városvezetés végre arccal fog fordulni a Kohászati Gyűjtemény és a Massa Múzeum felé is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában