Állatvilág

2019.10.13. 09:00

A tisztaság fél egészség

Szeptember elején még időszerű lehet a kutyafodrászat és -kozmetika, de csak mértékkel.

Detzky Anna

Smiling woman grooming a dog purebreed maltese.

A tél közeledtével sok gazdi hezitál, hogy még utoljára megnyirassa-e kedvencét. Az őszi kozmetikázás kockázatairól és a legfontosabb téli higiéniai előkészületekről Dr. Puskás Gábor, kamarai specialista, állatorvos szakértőnk beszélt lapunknak.

– A közép-, vagy hosszúszőrű kutyák esetében folyamatosan törődni kell a szőrápolással és kozmetikusra is szükség lehet. A puliknál és komondoroknál például nemezesedik a szőr és manapság már ezeket a fajtákat is rendszeresen nyiratják. Rossz állapotú bundánál felmerül a kérdés, hogy beleszaladhatunk-e vele a télbe. Ilyenkor mi állatorvosok azt szoktuk javasolni, hogy vigyék el kutyafodrászhoz az ebet még ősz elején, de ne vágják le egészen a szőrét. Genetikai adottság és éppen a hideg ellen fejlődött ki a szőrzet. Tehát amennyire lehet, maradjon a félhosszú, hosszú szőrű kutyákon bunda. Ellenkező esetben megfázás, ráfázás alakulhat ki – magyarázta az állatorvos.

Ne öltöztessük túl!

A kutyaruha hasznos lehet a legnagyobb fagyban, de helytelen használata betegséget is okozhat.

– Gyakran találkozom olyan problémával, hogy télen indokolatlan óvatosságból, túlöltöztetik a kutyát, vagy nejlon, nem természetes anyagból készült ebruhát adnak neki, ami amellett, hogy fülleszt, allergiás reakciót válthat ki. Valójában attól fázik meg az állat, hogy nem képes izzadni, mert a kutyák szervezete a lihegéssel próbálja kontrollálni a hőháztartást. Ilyenkor túl sok hideg levegő kerül hirtelen a tüdőbe és enyhébb esetben hurutos megbetegedés, súlyosabban tüdőgyulladás is kialakulhat, amiben a kis testű állatok veszélyeztetettebbek. A megfázás tünetei a kutyáknál ugyanazok, mint az embereknél. Köhögéssel indul, vagy a garat tájékon mandulagyulladással. Orrfolyást, szemváladékozást pedig általában olyankor tapasztalunk, ha bakteriális alapú a fertőzés. Vírusfertőzés ellen csak védőoltással, megelőzéssel tudunk védekezni. Baktérium ellen pedig általában antibiotikumot alkalmazunk – mondta Dr. Puskás Gábor.

Fürdetés és bolhátlanítás

Nem csak a szőr, de a fekhely kitisztításának is egészségmegőrző hatása lehet.

– A hosszúszőrű kutyák esetében a szőrápolás részét képezi a bolhairtók alkalmazása hőmérséklettől függően, különösen a tél kezdetén, illetve a fürdetés. Ha megszabadulunk az összes tavaszi és nyári kosztól, azzal a betegségeket is megelőzhetjük. A nedves, párás időjárásban a tiszta bundának egészségmegőrző hatása lehet. Emellett most van itt az ideje a kutyaól és a téli fekhely kitakarításának is, amely nagy valószínűséggel nyáron a melegben elpiszkolódott és megtelt bolhákkal, atkákkal – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában