Jó Szerencsét!

2019.10.09. 14:30

A szén a mélyben pihen, a jubilálók emlékeztek

Jubileumi közgyűlést tartott Rudolftelepen a 25 éve alakult Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetsége.

Nagy Tibor a koszorúzáson

Forrás: ÉM

A Hegedűs a háztetőn című musical indító soraival érzékeltette Bencze Péter volt elnök, hogy milyen feladatot vállal az, aki civil szervezetet hoz létre. „Mindnyájan hegedűsök vagyunk a háztetőn. Kínlódunk, gyötrődünk, hogy kicsaljunk valami kellemes, egyszerű dallamot, anélkül, hogy kitörnénk a nyakunkat. Ez nem könnyű.” A nehézségek ellenére, a feladat fontossága miatt 1994. június 9-én a kazincbarcikai vonzáskörzet 29 településének polgármesterei, Takács István és Nagy Tibor irányításával létrehozták a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségét (SzBTSz). Nyugdíjba küldtek mindent körülöttünk. Mi pedig őrizzük emlékeinket, a szén pihen a mélyben csendesen – fogalmazott a levezető elnök.

Ezután Nagy Tibor, az SzBTSz elnöke visszatekintő előadásában ismertette az elmúlt 25 esztendő történéseit, eseményeit. Legfontosabb feladatunk őrizni a bányászemlékeket és képviselni a 3 völgy (Szuha-, Sajó- és Bán-völgye), a térség gazdasági, társadalmi, földrajzi, turisztikai érdekeit. A szövetség negyedszázadon át elkötelezett szorgalommal tette a dolgát: a közösségi erőforrások kihasználásával igyekezett mérsékelni a településeken a mélyművelési szénbányák megszüntetése miatt keletkezett sebekből adódó szociális, kulturális, gazdasági problémákat. Polgármesterek váltották egymást a 25 év alatt, de az újak mindig továbbléptek a megkezdett úton – hangsúlyozta Nagy Tibor.

Elismerések

Az elnökség elismerését fejezte ki az elődöknek és a jelen fáklyavivőinek. Emléklapot és emlékkorsót kapott többek között Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Szaniszló János, a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője, dr. Farkas Imre, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi vezetője, Huszti Béla, az Ormosszén Zrt. vezérigazgatója, Viszlai Viktor, Múcsony, Mácsai Istvánné, Trizs polgármestere, Nagy Lajos, Nagy Tibor, Bencze Péter és Buzafalvi Győző, lapunk munkatársa. Végezetül a bányamunka áldozatainak rudolftelepi em­lékművénél Nagy Tibor és Ben­cze Péter elhelyezte a szö­vetség koszorúját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában