Miskolc

2019.10.04. 09:00

A fenntartható fejlődés mérnöki megoldásai

Hagyományt teremtenének az idei konferenciával.

Bájer Máté

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

Idén első alkalommal rendezték meg a Mérnöki megoldások a fenntartható fejlődés jegyében elnevezésű nemzetközi konferenciát.

A Miskolci Egyetemen tartott esemény amennyire bonyolult a címében, alapvető célját legalább annyira egyszerű megfogalmazni: a szervezők szeretnének a műszaki és környezettudományok területén nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosítani a kutatók és a gyakorlati szakemberek számára. Úgy tűnik, a kitűzött célt sikerült megvalósítani, hiszen az október 3-4. között tartott kétnapos konferenciára mintegy hetven, nagyrészt külföldi résztvevő regisztrált.

Innovatív témák

Az szimpózium során számos olyan innovatív témát vitatnak meg, mint például az ipari környezetszennyezésre mi jelenthet hosszú távú megoldást, elméletben megvalósítható-e a széndioxidkibocsátás-mentesség, vagy hogyan használhatóak hatékonyan a nagy szilárdságú acélok.

Időszerű beszélni a problémáról

Wahidul K. Biswas professzor, aki Ausztráliából érkezett az Acélvárosba, úgy gondolja, hogy a mérnökök kulcsszerepet játszanak a fenntartható fejlődés terén: „az 1992-es riói csúcstalálkozó legfontosabb konkrét eredményeként létrejött cselekvési tervben a felsorolt kérdések közel 70 százaléka a mérnöki tervezésre vonatkozott”.

Az ausztrál szakember szerint a mostani konferencia kétségkívül jelentős és időszerű kezdeményezés, hiszen teret ad a mérnökhallgatók, az oktatók és a kutatók bemutatására. A két nap alatt megvitathatják egymással a legújabb kutatási eredményeiket, és áttekinthetik az innovációkat, trendeket, problémákat.

„A megfelelő szakmai tudás és hozzáállás elengedhetetlen a fenntartható fejlődéshez” – véli Wahidul K. Biswas professzor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában