Abaúj-Zemplén

2019.09.17. 17:30

Várak voltak és várak is lesznek újra

A látogatószám növekedését is remélik az abaúji és zempléni várfelújítási program révén.

Szaniszló Bálint

Az impozáns Boldogkő vára éjszakai megvilágítást is kap, ezáltal jól látható lesz a Hernád-völgyben

A zempléni és abaúji várak fejlesztése című pályázati program keretében – amelyet a napokban Boldokőváralján mutattak be – a sátoraljaújhelyi vár, a sárospataki és a boldogkői vár összesen 2,65 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Fontos cél a várak nyújtotta turisztikai attrakciók színvonalának emelése, modernizálása, ezáltal a látogatószám növelése. Ezzel újabb turisztikai, idegenforgalmi attrakciók jönnek létre régiónkban.

Beszélő romok

A projekt keretében Sátoraljaújhelyen folytatódik a vár maradványainak régészeti feltárása. Ezzel párhuzamosan megépül egy kiszolgáló­épület a megközelítést és a kényelmet szolgáló infrastrukturális elemekkel (vizesblokk, játszótér, sétaút).

A tervezett látogatói útvonal a fogadóépületben kezdődik majd, ahol kiállítótér kap helyet. A kiállítótér bemutatja a vár kalandos történetét, továbbá a Zemplén-Abaúj térség várainak históriáját is. A várhoz vezető utat rendbe hozzák, a sétaútvonal mentén pedig kültéri információs táblákat helyeznek el, amelyen a környék természeti értékeit és élővilágát mutatják be a közönség számára. Egy kronoszkóp mutatja be „élőben” az egykori középkori épületet és a várban zajló életet.

Újra lesz lovagterem

A boldogkői vár esetében folytatódik a részleges rekonstrukció, az Öregtorony és a Malom-bástya visszaépítése. A helyreállítandó palotaterekben enteriőrkiállításokat alakítanak ki, audio guide-os vezetéssel. Helyreállítják a kiállítótérként és rendezvényhelyszínként egyaránt funkcionáló lovagtermet. Rekonstruálnak egy 14. századi lakóhelyiséget is, amelyben korabeli ruhákat próbálhatnak fel a látogatók, továbbá itt ismerhetik meg a régészeti feltáráskor előkerült, tematikailag ideillő leletanyagokat.

A palota alsó szintjén lévő korabeli konyha rekonstrukciója segít az érdeklődőknek elképzelni a vár életét, ehhez kapcsolódik a gyümölcsaszaló és -feldolgozó műhely és a helyi termékeket árusító ajándékbolt, ahol a környék termelőinek áruit vásárolhatják majd meg a látogatók.

Megnyílik a vár föld alatti alagútja, amely a középkori pincét köti össze a vártól északra fekvő borozóval.

Izgalmas atmoszféra

A pincében két meglévő kiállítást rendeznek újra: a Tűzben-vassal címűt, amely egy uradalmi kovács szerepköreit vázolja fel analóg-interaktív múzeumpedagógiai eszközök segítségével, valamint a Bűnök és bűnhődések címűt, amely a középkori kínzókamra eszközeit mutatja be mintegy szerepjátékszerűen, a látogató bevonásával, hátborzongató hanghatásokkal egy izgalmas atmoszférájú élménytérben.

Ugyancsak a pincerészben, egy harmadik helyiségben alakítanak ki egy új, hiánypótló vártörténeti bemutatóteret is, a műemlék építéstörténeti és birtoklástörténeti idővonalával. Mindezt egy rekonstrukciós animációs filmvetítés egészíti ki a várkomplexum főbb építési periódusairól, valamint a 16. századi hamis pénzverés és a hamisított Ferdinánd dénárok történetével.

A Rákóczik örökében

A Rákóczi-örökség emblematikus színhelyén, a sárospataki várban azok az épületrészek újulnak meg, amelyek rekonstrukciójára eddig nem nyílt lehetőség. Bővül a kiállítási tartalom is. A vár meglévő kiállítótereihez kacsolódóan, ahol a Rákóczi családról és a magyar történelemben betöltött szerepükről, illetve a 16–17. századi főúri életről tájékozódhatnak a látogatók. Egy ötnyelvű kiállításvezető alkalmazást fejlesztenek ki erre a célra.

A látogatói útvonal mentén kialakított tabletes, visual ­guide-os idegenvezetés során az odaérkezők önállóan igényüknek, tudásvágyunknak megfelelő ismeretek birtokába juthatnak.

Emellett – szintén a Rákóczi-kultuszhoz kapcsolódóan – két új állandó kiállítóteret nyitnak meg, amelyek egy 21. századi interaktív, élmény­orientált állandó kiállításnak adnak majd helyet.

A várprojektek tavaly kezdődtek el, és a jövő év végén fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában