Miskolc

2019.09.25. 18:30

Valós körülmények között

Szakácsok és pincérek tették le a mesterképzést záró gyakorlati vizsgát.

Bájer Máté

Lipták László, a DVTK akadémia konyhájának szakácsa a mestervizsga közben

Fotó: Kozma István

Nevetgélő, csevegő sokaság gyülekezett tegnap délben az egykori Otthon étterem bejárata előtt. Az épületbe belépő vendégeket svédacél keménységűre edzett mosollyal várták a pincérek, akik az ízlésesen terített asztalokhoz kísérték az érkezőket. Vidám, békés éttermi hangulat uralkodott, melynek főszerepében látszólag az önfeledt gasztronómiai élvezetek álltak. Valójában azonban minden apró mozdulatot szakértő szemek figyeltek és értékeltek. Az MSzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tankonyhájában ugyanis egy 180 órás képzés záróvizsgájának lehettünk tanúi éppen.

Elmélet és gyakorlat

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesterképzésének gyakorlati vizsgáján tizen­nyolc szakács és tíz pincér vett részt. Az ezt megelőző felkészítés szakmai elméletből és gyakorlatból, valamint pedagógiai és vállalkozási ismeretek modulból állt. A számonkérés is többlépcsős volt: az elméleti tudást szóban és írásban is bizonyítani kellett. Az utolsó lépcsőfokot a tegnap zajló gyakorlati vizsga jelentette, ahol a szakácsok által elkészített menüsort tálalták fel a pincérek. Az étlapon olyan tételek szerepeltek, mint az előételként felszolgált kecskesajt terrine parajpudinggal, sajtkrém-variációkkal, rukkolaszósszal, magvas grissinivel, a kappanleves saját húsával, zöldségeivel, zellerraviolival és a pisztáciás-libamájas profiterol meggyszósszal.

 

Akik sikerrel vették az akadályokat, egy mesteravató ünnepségen vehetik majd át megszerzett okleveleiket. A kamara egyébként már több évtizede szervez ilyen típusú szakmai vizsgákat. A szakképzési törvény előírja ugyanis a mesterképzést azok számára, akik tanulókat szeretnének oktatni a jövőben. A jelentkezés feltétele a megfelelő középfokú végzettség és a kellő szakmai gyakorlat.

„Mind a menüsor elkészítése, mind az alapanyagok használata általában kifejezetten egy-egy mesterszinthez megfelelő kihívás” – árulta el nekünk Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK oktatási és képzési szakigazgatója, aki szerint jelenleg is igen erős a képzési sor. Azt is megtudhattuk, hogy az elmúlt öt év alatt a vendéglátás ágazatban mintegy százötven fő szerzett Miskolcon mesterlevelet.

„Körülbelül két évvel ezelőtt tartottuk a legutóbbi vizsgát. A mostani résztvevők száma is jelzi, hogy nem indulunk kis csoportokkal” – hangsúlyozta Tóth Ádám Zoltán.

Fontos volt a csapatmunka

A próba a vendégek szerint kiválóan sikerült: az általunk megkérdezett asztaloknál mindenki elégedett volt mind az ételek, mind a felszolgálás minőségével. A konyhában a vizsgázó szakácsok is pozitívan értékelték a napot: „Elkészítettük az ötfogásos menüsort, mindez komoly csapatmunkát és rengeteg logisztikát igényelt. Nagyobb részben fiatalok vettek részt a vizsgán, csak páran voltunk idősebb szakácsok. Jók voltak a körülmények, nagyon sokat köszönhetünk a felkészítő séfeknek” – mondta mosolyogva Lipták László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában