LÁEV

2019.09.19. 15:00

Új peronról indul a kisvasút

A végéhez közeledik a LÁEV végállomásának felújítása.

Tajthy Ákos

A felújított kisvasútperon

Fotó: Bujdos Tibor

Csaknem készen van a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁEV) Dorottya utcai végállomásának korszerűsítése – erősítette meg lapunknak Vereb István, a kisvasutat is üzemeltető Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadója.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az erdészet a Kassai Gyermekvasúttal közösen 2018-ban EU-pályázati forrást nyert el a Lillafüredi Állami Erdei Vasút fejlesztésére. Ennek a projektnek a keretében újulnak meg a Miskolc–Dorottya utca végállomás utasfogadó terei, sőt különböző látványelemekkel is kiegészítik azt. A munkálatok még tavasszal kezdődtek el, a fejlesztés alatt a Dorottya utcán ideiglenes végállomásról indultak a szerelvények.

– A kocsi építése jelenleg is tart, a Dorottya utcai végállomás kivitelezése viszont befejeződött.

Különböző látványelemek

A fejlesztésnek köszönhetően több mint 87 méter hosszú új peron épült az I. vágány mellett, ami az időseknek és kisgyermekeseknek egyaránt megkönnyíti a felszállást az erdei vasút szerelvényeire – részletezte Vereb István.

Az épület melletti úgynevezett élménytéren különböző látványelemek kaptak helyet: egy valódi személykocsit idéző „személykocsiszelet”, ami utasváróként és ismertetőpontként várja majd az utasokat.

– Ezen kívül a lillafüredi és a mahócai szárnyvonalak stilizált vonalhálózata is megjelenik. A fejlesztés keretében az élménytér és a peron teljes hosszban új térvilágítást kapott, ami az esti alkalmi járatok, például a közkedvelt Mikulásvonat közlekedése szempontjából is kiemelt jelentőségű – tette hozzá a kommunikációs tanácsadó.

Az állami fejlesztések keretében – és erről szintén beszámoltunk már korábban tovább folytatódik a kisvasút megújítása, kormányzati támogatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában