ökotudatos színház

2019.09.09. 13:00

Példaadó szeretne lenni a színház: zöldül a teátrum a jövő nézőiért

A Miskolci Nemzeti Színház a környezet­tudatosságot választja – ezt közleményben jelentették be.

„Zöld” intézménnyé válnának

Fotó: Vajda János

Elkötelezi magát a 2019/2020-as évadtól kezdve a Miskolci Nemzeti Színház, hogy nemcsak az ország első kőszínháza, hanem az első környezettudatos színházi intézménye, úgynevezett zöld, ökotudatos színháza legyen – írták a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott dokumentumban.

Emlékeztetnek: Miskolc helyhatósága a színház vezetésének és művészeti tanácsának újabb öt évre szavazott bizalmat. Ez a további öt év pedig nagy lehetőséget biztosít: az intézmény amellett, hogy művészileg magas színvonalat képvisel, vegyen részt fontos társadalmi kérdésekben, az ezekkel kapcsolatos szemléletformálásban is, hiszen a teátrum továbbra is szeretne élen járni, példa­értékű lenni.

Tegyék hozzá a magukét!

A vállalkozásba kis lépésekkel tudnak csak belekezdeni, de a program alapját ebben az évben lefektetik, és ezeket az első lépéseket megteszik. A célunk, hogy egy átfogó felmérés után a színházi működés minden területén olyan megoldásokat találjunk, amellyel „zöld” intézménnyé válhatunk.

Ehhez a nyílt projekthez összefogást hirdetnek meg, amihez bárki hozzátehet: lehet ez egy ötlet, egy hatékonyabb eljárás, anyagi vagy tárgyi támogatás, ami által ez a színház, az ország egyik legnagyobb színházi intézménye, hatékonyabb és mindemellett környezetbarát lehet a következő hónapok vagy évek során.

A nyár folyamán már felvették a kapcsolatot ezzel foglalkozó cégekkel, alapítványokkal, szervezetekkel, elhivatott művészekkel, akik mind hozzá­járulnak, hogy a környezettudatosság irányába tudjanak minél nagyobb lépéseket tenni. Terveik között szerepel, hogy együttműködünk helyi szervezetekkel és termelőkkel, víztakarékos rendszereket építenek ki, az újrahasznosítást és újrafelhasználást is előtérbe helyezik, legyen szó akár hulladékgazdálkodásról vagy jelmezek és díszletek újrafelhasználásáról. Törekednek a megújuló energiaforrások használatára, és hogy a társulat minél több „zöld” programban vegyen részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában