Ízvilág

2019.09.14. 12:30

Örök kérdés szombatra: Ön mit főz a hétvégén?

Patisszon, körte, szilva és dió – szezonális alapanyagokból főz a miskolci nagymama.

Nagy-Hankó Krisztina

Illusztráció

Nagy Józsefné Erzsike szeret főzni, majdnem minden nap készít valamit. Hétvégére nagyobb mennyiséget és többféle menüt szokott összeállítani. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a fia és a menye, illetve három unokája is náluk ebédel. Igyekszik olyan alapanyagokat felhasználni, amelyeknek éppen szezonjuk van, hiszen azok egy része a saját telkükön megterem, illetve a piacon jó áron lehet őket beszerezni. Ezen a hétvégén vegyes gyümölcsleves lesz körtéből, szilvából és almából. A főétel rántott patisszon zöldséges rizs körettel, desszert gyanánt pedig rakott tésztát tervez szilva­lekvárral és dióval.

Kétféleképpen készíti

Zsóka – ahogy sokan szólítják – kétféleképpen készíti a gyümölcslevest attól függően, hogy milyen alapanyagok kerülnek bele. Ez a fajta leves tejszínnel készül, de a nyári gyümölcsök esetében pudingot szokott használni. Megtisztítja, meghámozza a körtét és az almát, a szilvát kimagozza. Felteszi főni, fahéjat és szegfűszeget tesz bele, ha megfőtt, a tejszínnel behabarja. Készíthető cukorral vagy édesítőszerrel is, ízlés szerint.

A patisszont meghámozza, majd vékonyra szeleteli. A szeleteket besózza, hagyja állni, majd a hagyományos módon bepanírozza. A családja így szereti – állítja a nagymama. A rizst megpárolja, majd fölengedi vízzel, a zöldségeket megtisztítja, ha kell, felkockázza, azt is megpárolja, majd a kész rizshez keveri. Répát, borsót, kukoricát, esetenként brokkolit is tesz bele, mert azt nagyon szereti, és egészséges is. A zöldség aránya nagyobb, mint a rizsé.

Az édességet a következőképpen készíti: kifőzi a széles­metéltet, összevágja és vajjal meglocsolja, a diót ledarálja, cukorral és mazsolával összekeveri. A tepsit kivajazza, alulra kerül egy réteg tészta, majd egy réteg dió, ezt követi a szilvalekvár, illetve a további rétegek ugyanebben a sorrendben. Az utolsó réteg tetejére vajat csipeget, majd beteszi a sütőbe nagyjából 20 percre. – Igaz, hogy édes a leves is, de nem probléma, mert ezt az édességet az unokáim imádják – mondta nevetve.

Ön mit főz a hétvégén? Elárulja nekünk? Címünk: [email protected].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában