árvízvédelem

2019.09.26. 09:30

Megújul a tiszalöki vízlépcső

Jelentős szerepe van az árvíz és a jeges árvíz levezetésében.

A tiszalöki vízlépcső

Forrás: Kelet-Magyarország

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság A tiszalöki vízlépcső és hajózsilip rekonstrukciója címmel tartott sajtótájékoztatót a Népkerti Vigadóban szerdán. A közös projekt keretében megkezdődött a kivitelezés a tiszalöki vízlépcsőn. A kiemelt program a Nemzeti Vízstratégia részeként, a Széchenyi 2020 program keretében 5,057 milliárd forint értékben vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg – mondta el Keresztény Mihály, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese. A 65 évvel ezelőtt épült létesítmény felújítása az 1990-es években kezdődött, de félbeszakadt.

Csökken az árvízveszély

A rekonstrukció során a térség vízgazdálkodásában kiemelkedő jelentőségű műtárgy műszaki állapotának átfogó javítását végzik el, ami közvetett módon az árvízi veszélyeztetettség csökkentését is jelenti. A vízlépcső átfogó rekonstrukciójának köszönhetően biztosítható lesz a létesítmény biztonságos és üzemszerű működése.

A munkálatok során felújítják az al- és felvízi ideiglenes elzárásokat, emelőberendezéseket, az úszódarut, a hajózsilipet és az ahhoz kapcsolódó létesítményeket, valamint kikotorják a burkolatlan és burkolt medreket, fejlesztik a sólyateret.

A létesítménynek jelentős szerepe van az árvíz és a jeges árvíz levezetésében, a vízminőségi kárelhárításban, az ökológiai vízpótlásban, az ivóvízellátásban. A tájékoztatón megismerkedhettek az érdeklődők a közös projekt műszaki részleteivel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában