ivóvízellátás

2019.09.12. 19:00

Megint „kocsikázik” az ivóvíz

Ismét lajtkocsival szállítják a vizet a bükki ivóvízrendszerbe.

Tajthy Ákos

Lajtkocsival szállítják a vizet a tartályokba

Fotó: Kozma István

Ismét „kocsikázik” a víz Lillafüredre – állítja a Hámor Online nevű Facebook-oldal. A portál információi szerint a lajtkocsik újra a Diósgyőri uszoda melletti parkoló tűzcsapjáról hordják a vizet a hámori településekre, akárcsak júliusban.

Nyár elején a MIVÍZ Kft-nél érdeklődésünkre azt közölte, a várost rendszerint víztermelő létesítményből, azaz karsztforrásból kapja a vizet, melyekből a fogyasztókhoz csak a kiváló minőségű víz jut el.

Fotó: Kozma István

– Ezek területe viszont különösen érzékeny a nagy mennyiségű csapadékra. Éppen emiatt épült ki a figyelőrendszer, mely jelzi az esetlegesen bekövetkező változásokat és biztosítja a további megfelelő, biztonságos üzemeltetést, akár úgy is, hogy az érintett városrészekben a szolgáltató tartálykocsikkal (vízszállítással) pótolja az ivóvizet„ – írta júliusban a városházi sajtóosztály, amikor két forrást zártak ki ideiglenesen a víztermelésből.

Visszatértek

A szolgáltatás később helyreállt, de – mint kiderült – csak néhány hétre, szeptember elejétől visszatértek a lajtkocsik a Bükkbe. A problémáról értesülve ismét kérdéseket juttattunk el a sajtóosztályon keresztül a MIVÍZ-hez. A szolgáltató ugyan megerősítette, hogy lajtkocsival kell szállítani a vizet magasabban fekvő városrészekbe, a júliusi közleményéhez képest viszont sok újat nem mondtak.

Tájékoztatásból nem derült ki, hogy pontosan melyik karsztforrással lehet most probléma, de valószínűsíthetően a Szinva-főforrás nem termel most átmenetileg. Legalábbis ez derül ki a Borsodvíz Zrt. tájékoztatójából, melyen a bükkszentkereszti és a répáshutai lakókat értesítették az ideiglenes helyzetről (az iromány a települések honlapján is olvasható.)

Fotó: Kozma István

A cég azt írja, a forrás kizárása miatt a MIVÍZ bizonytalan ideig nem tud ivóvizet juttatni a Borsodvíz által üzemeltetett Bükkszentkereszt-Répáshuta ivóvízellátó rendszer részére. Ehelyett a két vízmű most átmenetileg közösen hordja a biztonságos ivóvizet a lillafüredi vízműbe, ahonnan nyomásfokozóval próbálják eljuttatni a vizet a már említett rendszerbe. Emellett több ivóvízminőségű víz vételezésére alkalmas tartályokat is elhelyeztek a településeken.

Dolgoznak rajta

„A kialakult helyzetre való tekintettel a vízhiány elkerülése érdekében szíveskedjenek vízfelhasználásukat a lehetőség szerint korlátozni” – teszi hozzá közleményében a Borsodvíz.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Bükkszentkereszt megbízott polgármesterét is. Solymosi Konrádot, aki lapunknak úgy fogalmazott, Erdős Tamással, répáshutai kollégájával együtt azon dolgozik, hogy a biztonságosabb áramszolgáltatás megteremtését követően, hosszú távú megoldást találjanak a településeken időnként jelentkező vízszolgáltatási problémákra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában