Tökös Abaújszántó

2019.09.13. 14:00

Kétszáz kilós tököt neveltek

Vasárnap derül ki, elnyeri-e a Legtökösebb Középiskola címet az abaújszántói iskola.

Hegyi Erika

A hatalmas abaújszántói tök versenyre indul a hétvégén Rácalmásra

Fotó: Bujdos Tibor

Dömdöm már több mint 200 kilós, de Hédi se kicsi, eléri a 120-at. Gyönyörűek, gömbölyűek, narancssárgák, a sátor alatt „szaunáznak”. Megszakad a szívem értük, de ma le kell vágni őket a szárról, mert szombaton versenyre utaznak.

Pappné Juhász Zsanett tanárnő meséli mindezt, miközben az iskola épülete mögé érünk, a fóliasátorhoz. Ott pihen ugyanis az intézmény két nevezetessége, a két hatalmas, narancssárga tök, melyek még az utolsó órákban is szívják magukba az éltető vizet és napfényt. Hivatalos nevükön Atlantic giantek, de egyébként takarmánytöknek termesztik őket. Ezekből azonban nem az állatok ebédje lesz, hanem versenyre indulnak, méghozzá a Rácalmási Tökfesztiválra.

A tökkirály

Az abaújszántói Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban jártunk a napokban, mert kiderült, az idén sikerült akkora tököket termeszteniük, hogy esélyesek lehetnek a Legtökösebb Középiskola cím elnyerésére. A gigantikus tökök gondozója Pappné Juhász Zsanett volt és két tanítványa, Gáspár Márk Sándor, valamint Szabó Tamás.

– Történetünk két évvel ezelőtt kezdődött iskolánkban, amikor tanórai kereteken belül ismerkedtünk meg a tökter­mesztéssel – mondja Zsanett. – Tanórán felmerült az óriástök mint alternatív, hazánkban is termeszthető fajta.

Részletesebben tájékozódtunk az interneten, ahol rátaláltunk a magyarországi „tökkirályra”, Keszler Lászlóra. Ő már 400-450 kilós tökökkel nevez az országos versenyre. László szívélyesen fogadta érdeklődésünket, és készségesen segített a termesztéssel kapcsolatos információk megosztásában.

– Az első évben háztáji körülmények között saját kertjükbe ültették ki a magokat a diákok. Sajnos az akkori tapasztalatlanságunk és a kedvezőtlen időjárási feltételek nem tették lehetővé, hogy akkora méretű tököt neveljünk, amellyel már indulni tudtunk volna a tökfesztiválon. Akkor még csak egy harminckilós termést tudtunk nevelni. Idén azonban nagyobb erőbedobással vágtunk neki a termesztésnek. Előnevelt palántákat ültettünk ki az iskola udvarán újonnan épített fóliasátorba. Az elmúlt hónapokban rengeteg munka és idő befektetésével sikerült olyan eredményt elérnünk, amellyel már indulhatunk a Rácalmási Tökfesztiválon – sorolja lelkesen a tanárnő. Közben megsimogatja a jókora terméseket. Dömdöm aranyérmet hozhat, de a versenyre elviszik Hédit is, mert hátha felfér valamelyik dobogóra. A tökfesztiválon ugyanis több kategóriában indulnak a kerekded termések. Lehet, hogy Hédinek esélye van a legszebb formájú tök cím elnyerésére.

A tanárnő és két tanítványa közösen mesélik el, hogy bizony nem volt egyszerű felnevelni a hatalmas tököket. A nyári szünetben mindennap jönni kellett hozzájuk, locsolni őket reggel és este. Márk Miskolcról, Tamás pedig Legyesbényéről utazott Abaújszántóra a siker érdekében, összesen 27-szer.

Rengeteg munka

A magot Márk nevelgette palántává a 7. emeleti lakásukban. Ezután kerültek a fóliasátorba. A két palánta rohamosan nőtt, és össze-vissza kanyarodó szárai, valamint hatalmas levelei hamarosan elfoglalták az egész fóliasátrat. Kaptak szerves trágyát, műtrágyát, NPK-trágyát, levéltrágyát, algás készítményeket, de káliumtrágyát is, ami az érést segítette elő. Tehát volt munka bőven.

– Nagy izgalommal megyünk a versenyre. A szállítás nem lesz könnyű, hiszen targonca és raklap kell a nagyobb tök megemeléséhez. A férjem szállítja majd a fesztivál helyszínére. Óriási dolog, hogy egy kis iskolában ilyesmivel foglalkozunk, ezután ez lesz a védjegyünk. Köszönet a két szorgalmas diákomnak, a családomnak, az iskolának, hiszen mindannyiunknak nagy részük volt a sikerben – mondja a tanárnő.

Hírnevet szerezni

Tamás annyit tesz hozzá, hogy nagyon örül az eredménynek, büszke arra, hogy kitartó munkájuk meghozta a gyümölcsét. Azért vállalta nyáron is gondoskodást, mert kíváncsi volt, mi lesz a kis palántákból. Ők egyébként otthon, családi vállalkozásban 200 húsmarhát tenyésztenek, úgyhogy a mezőgazdasági munkának már a gyakorlati részét is jól ismeri.

Márk is boldog, hogy a tökök ekkorára nőttek. Mint fogalmazott, próbálnak mindig valamilyen újdonsággal hírnevet szerezni az iskolának. Ő maga például kiválóan szerepelt országos szakmai versenyeken is. 2018-ban első helyezett lett, 2019-ben pedig ötödik. Nagymamája galvácsi kertjében gazdálkodik, vannak gyümölcsfái és konyhakertje. Ott is szeret kísérletezgetni. Termett már 3 kilós zellere és 60 centis zöldbabja.

Tamás és Márk is állattenyésztő és állategészségügyi technikusnak tanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában