Tiszaújváros

2019.09.29. 14:00

Két év, és kész a gigaüzem

Letették a Mol-csoport Tiszaújvárosban megépülő poliolgyárának alapkövét.

Szaniszló Bálint

Koncz Ferenc országgyûlési képviselõ, Hernádi Zsolt a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter és Sami Pelkonen a thyssenkrup Industrial Solutions Vegyipari és Folyamattechnológiai üzletág vezérigazgatója (b-j)

Fotó: Vajda János

A pénteki alapkőletétellel hivatalosan is elindult Magyarország legnagyobb hazai hátterű beruházása. A komplexumot a német ThyssenKrupp Industrial Solutions AG építi fel 2021 végéig. Az 1,2 milliárd eurós (mintegy 400 milliárd forintos) beruházás 200 munkahelyet teremt Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában.

Kitörési pont

– A Mol-csoport olyan magyar brandet képvisel, amely Európában és az egész világon is ismertté teszi a hazai ipart, és húzóhatást gyakorol a magyar gazdaság egészére – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az alapkőletétel ünnepségén.

Mint megtudtuk, a fejlesztéshez a kormány 40 milliárd forint értékű támogatással járul hozzá.

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság olyan fejlődési szakaszban van, amikor már támaszkodhat a saját erejére, de kiemelt figyelmet kell fordítani a termelés versenyképességének és hatékonyságának emelésére. „A vállalkozásoknak először itthon kell felépíteniük magukat ahhoz, hogy versenyképesek legyenek az exportpiacokon, és más országokban is befektetőkké válhassanak” – emelte ki Varga Mihály.

Hozzátette: ezt a célt szolgálja már évek óta a kormány gazdaságpolitikája, amely a magyar emberek és vállalkozások érdekeit helyezi előtérbe az adócsökkentésekkel, a beruházások ösztönzésével, a célzott támogatásokkal és azzal a stabilitással, amelyet a kiegyensúlyozott kormányzás biztosít.

Széles körben használják

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy évente 200 ezer tonna poliolt állít majd elő a 2021-ben elkészülő gyár, amely 200 embert foglalkoztat majd.

 

A poliol egyébként olyan műanyag alapanyag, amelynek végtermékét elsősorban a járműipar, az építőipar és a bútorgyártás használja fel kiemelkedően nagy mennyiségben.

Hernádi Zsolt szólt arról is, hogy a beruházással a Mol-csoport a régiós vegyipar egyik legfontosabb szereplőjévé lép elő, a társaság lesz az egyetlen vállalat Közép-Kelet-Európában, amely a nyers­olaj-kitermeléstől a poliol előállításáig a teljes értékláncot felöleli. Elkészülte után az üzem jelentősen javítja Tiszaújváros vegyipari pozícióját.

Stratégiai lépés

Sami Pelkonen, a kivitelező ThyssenKrupp Industrial Solutions vegyipari és folyamattechnológiai üzletágának vezérigazgatója arról szólt, hogy ez a nap jelentős a magyar vegyipar transzformációjában éppúgy, mint a ThyssenKrupp és a Mol kapcsolatában. Hozzátette: büszkék arra, hogy részt vesznek a magyar olajipari cég ambiciózus stratégiájának megvalósításában.

Új dimenziók

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a gigaberuházás már az építés időszakában nagyot lendíthet az északkelet-magyarországi térség gazdaságán, elkészülte után pedig teljesen új dimenziókat nyit meg az ott dolgozó, magasan kvalifikált munkaerő számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában