Kert

2019.09.16. 07:30

Ha elvadul a rózsa, hatalmas kárt okozhat

A betegség a virágok komoly károsodásához vezethet.

Forrás: Pixabay

Bár nem ritkán megjelenő jelenségről van szó, de idén nyáron, nyár végén különösen sokan panaszkodnak a rózsatöveik elvadulására, ami a virágok komoly károsodásához vezet.

Az alany okozza

A vadhajtások megjelenése teljesen természetes velejárója a rózsának. Tudni kell ugyanis, hogy minden rózsatőnél egy vadrózsaalanyra oltják rá a nemes rózsát, az alany pedig ennél a növénynél rendszeresen megpróbál „kitörni”.

Vagyis amellett, hogy szépen növekszik, fejlődik a nemes rózsánk, a tő rendszeresen vadhajtásokat indít útjára. Ez a furcsa kettősség nem sok oltott növénynél fordul elő, azonban a rózsa ilyen. Az egyetlen tennivalónk vele az, ha a vadhajtásoktól a lehető leggyorsabban megszabadulunk.

Az ugyanis még nem lenne baj, hogy a rózsa mellett csipkét is szedhetünk ugyanarról a bokorról, azonban a vadhajtások elszívják a tápanyagot a nemes rózsától, nem jut a növény energiájából rá.

Ilyenkor pedig az a kisebbik gond, ha nem fejlődik a rózsa és kevés virágot hoz, azonban gyakorta kezdenek elszáradni is az ágai. Nem könnyű a vadhajtást megkülönböztetni a nemes rózsától, az oltást jelző bütyköt kell figyelni, ami az alól hajt, azt azonnal metsszük le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában