babakoncert

2019.09.19. 08:00

Furulya és népi rigmusok

Ciróka baba-mama klubot tartottak a Célpont Közösségi Térben hétfőn.

Nagy-Hankó Krisztina

Mondókázni jó

Fotó: Kozma István

Még várandós volt, első gyermekét várta, amikor már azon gondolkozott, hogy mit lehetne csinálni majd a gyed mellett. Így jött az ötlet, hogy ölbeli játékokat tanít kismamáknak, és így a kisfia is vele lehet majd – kezdte történetét Barnóczki Bea zenepedagógus. Ebben az időszakban írta a szakdolgozatát a népi játékokból. Elkezdte beleásni magát a gyermek népi játékok, mondókák, énekek világába. Egy elvárást fogalmazott meg magának: bármi lehet, de csak magyar.

Tíz éve már

Beának három gyermeke van, mindegyikkel mondókázott, és ott voltak vele a foglalkozásokon. Népi furulyán és citeraszakon végzett, és ezzel a tudással is tudta színesíteni az alkalmakat. Legalább tíz éve már, hogy az első Ciróka-maróka létrejött, a nevet ő adta neki. Nem csatlakozott be semmilyen franchise-rendszerbe. Szájról szájra terjed a híre a kisgyermekes anyukák között. Az időtartama 40 perc, mert véleménye szerint a kicsik nem bírnak ennél többet, de az édesanyák is elfáradnak az éneklésben és mondókázásban. Általában sokan vannak, az ingyenes rendezvények ugyanis több anyukát vonzanak. Persze a legtöbben ide is, oda is járnak, függetlenül attól, pénzbe kerül-e – állítja a tanárnő.

Éneket, valamint magyar nyelv és irodalmat tanít Felsőzsolcán, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskolában. A főállása mellett vállalta el a Ciróka-marókát a Célpont Közösségi Térben hétfőnként. Nagyon szereti a pici babákat, de arra gondolt, hogy ha elindítja a zenei nevelést a legkisebbek körében, nem szeretné őket magukra hagyni óvodás- és kisiskoláskorban sem, ezért társaival létrehozták a Szépenszóló Társulatot, ami a magyar népzenét, -táncot és -mesét ötvözi és népszerűsíti.

Már nagyon várták a nyári szünet végét, hogy jöhessenek a Ciróka-marókára Veres Adrienn és kislánya. Most meglepően sokan voltak, ez nem mindig jellemző – mondta az anyuka. Larina 20 hónapos, nagyon szereti a népzenei részét a foglalkozásnak, mert szívesen táncol, de a mondókázást is. Korábban nagyon anyás volt, amióta viszont közösségbe járnak, sokkal barátságosabb és nyitottabb lett. A közelben laknak, ismerős anyukákkal közösen jönnek.

Számít a beszédfejlődésben

A 22 hónapos Vince és édesanyja a gyermek 11 hónapos kora óta járnak zenés foglalkozásokra és lehetőleg mindenhová, ami elérhető Miskolcon. Bernadett számára az a fontos, hogy színvonalas legyen és a kisfia jól érezze ott magát. A hangszeres rész köti le igazán, azzal nem találkozik napi szinten a kicsi. A mondókákat azonban otthon is gyakorolják. A könyvben a rajzok alapján felismeri a kedvenceit, és kérni szokta édesanyjától. Sőt, mivel már mond szótagokat, néha elkezd egy-két hangot, így jelzi, melyiket szeretné. Bernadett várandós, szeretne majd a másik gyermekével is járni a rendezvényekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában