Kazincbarcika

2019.09.18. 16:00

Esélynap Kazincbarcikán

15. Esélyegyenlőségi Napját rendezte meg szombaton a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete.

Kerekesszékes fellépők

A rendezvényre a városban és térségben élő mozgáskorlátozottakat, egyéb fogyatékkal élő sorstársaikat és érdeklődőket vártak. Két lábon járó és kerekesszékes fellépők, megelőző szűrések, speciális bemutatók, kölyöksziget, lebilincselő előadók és Gergely Róbert személyében egy közkedvelt sztárvendég is szerepelt a rendezvény programjában.

Bár nem volt tanítási nap, de az egész Kazinczy-tagiskola benépesült, hiszen az udvaron, az aulában, a tantermekben és a tornateremben is voltak programok az egész napos rendezvény keretében.

Délelőttre – Tomkóné Kiss Mária elnök köszöntője és a városvezetők megnyitója után – számos olyan szakértő vendég előadását is programba állították, akik a fogya­tékosság témakörében átfogó és naprakész adatokkal, információkkal tudtak szolgálni.

Mit is jelent az érzékenyítés?

A fogyatékkal élők számára a társadalmi el- és befogadás szempontjából nagyon fontos, hogy az „ép emberek” bele tudják képzelni és helyezni magukat abba az élethelyzetbe, hogy egy-egy sérült csoport milyen mindennapi gondokkal, problémákkal küzd. Hogy számukra egy egyszerű tevékenység, mint például egy leesett pénz­érme felvétele a földről, vagy egy termék megtalálása az üzletek polcain mekkora kihívást jelenthet. Erről és számos hétköznapi gondról is volt mód beszélgetni az érzékenyítő előadások során, hiszen gyakorlatban is megmutatták azon hátrányok egy részét, amit egy-egy csoport kénytelen elszenvedni a mindennapok során. Emellett valamennyi vendég ízelítőt is adott abból, hogy milyen páratlan művészeti vagy sporttevékenységre képesek a fogyatékkal élők. Így siket és nagyothalló, vak és látássérült, értelmileg akadályozott fiatalok és kerekesszékben ülő táncosok is szórakoztatták a közönséget. No és egy csipetnyi sporttevékenységet is belecsempésztek a programba a szervezők, így speciális zumba- és asztalitenisz-bemutató és -óra is volt. Így lett a „Gondoskodó város” program egyik alappillére maga az érzékenyítés, mely tulajdonképpen a gondolati és gyakorlati beleélés fogyatékkal élő embertársaink helyzetébe, mindennapi gondjaikba, kihívásaikba. Talán ez tette igazán különlegessé és sikeressé magát a pályázatot, mely a Színezzük együtt Kazincbarcikát helyi akciócsoport által kiírt „Civil szervezetek, helyi közösségek együttműködése Kazincbarcikán” című felhívás keretében valósult meg.

Megelőzés, szűrés, tudás…

A fogyatékkal élők egy része akár veleszületett problémái, hátrányai miatt kell hogy elszenvedje a hétköznapok gondjait, fájdalmait. De vannak olyanok is, akiknek állapota később alakult ki, vagy éppen folyamatosan változik, romlik, esetleg halmozódik. Ezért is nagyon fontos számukra a megelőzés, az olyan jellegű szűrővizsgálatokon való részvétel, melyek helybe hozva figyelmeztető jelként segítik őket. Így látás-, hallás- és számítógépes talpvizsgálat is volt az esélynapon, továbbá rehabilitációs és otthonápolási eszközök, berendezések bemutatója, s tanácsadás tette teljessé a programokat. A szervezők a gyerekekre és a kézműveskedni, játszani szerető felnőttekre is gondoltak, így folyamatosan átalakuló „kölyöksziget” színesítette a napot.

A rendkívül bensőséges napon sok megható és különleges pillanat is volt, hiszen a fogyatékkal élők bemutatói gyakran könnyeket csaltak a közönség szemébe. S ez az igazi érzékenyítés, amikor az „épek” a szívükben is megérzik, hogy mi a másság, és mit jelent az elfogadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában