Elővigyázatosság

2019.09.12. 11:30

Ellenőriztessük a kéményeket, hogy ne legyen télen tűz!

Évek óta sulykolják a tűzoltók, hogy a kéménytüzek okozzák a legtöbb tragédiát.

Horváth Imre

Juhász Frigyes ellenőrzi a gázkazánját

Fotó: Vajda János

Az elmúlt néhány napban éjszakánként bizony leesett a hőmérséklet tíz fok alá, ami miatt reggelenként több helyen is füst szállt fel a kéményekből, ugyanis sok helyen begyújtottak, hogy ne hűljön le nagyon a lakás. Mivel alig két hete még kánikula volt, így nehezen áll át a gondolkodás a nyárról az őszre, de ezekben a napokban elengedhetetlen a fűtési rendszerek, kazánok, kémények ellenőrzése, mielőtt komolyan elkezdenénk fűteni.

Az is komoly bosszankodásra ad okot, ha akkor derül ki, hogy valami gond van a rendszerrel, amikor már valóban elkelne a meleg, de a nem megfelelően működő fűtési rendszerek, kémények könnyen okozhatnak tragédiát is, így nem érdemes kockáztatni. A kéményünket azonban csak akkor fogják a szakemberek ellenőrizni, ha mi hívjuk őket!

Az elmúlt években a lakástüzek gyakran a kéményekből indultak: a tavalyi, megyénkben történt 431 lakástűz mellé 156 kéménytűz társult.

Használjuk rendeltetésszerűen

A kéménytűz nem más, mint a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések füstelvezetőjében lerakódó korom vagy kátrány égése. A kéménytűz veszélye abban rejlik, hogy a rendkívüli hőhatás miatt meggyulladhatnak a füstelvezető közelében lévő éghető anyagok, a tetőszerkezeti elemek. A jelenség különösen akkor veszélyes, ha a füstelvezető rossz állapotban van.

A kéménytűz megelőzhető, ha rendszeresen ellenőriztetjük, felülvizsgáltatjuk fűtőberendezéseinket és a hozzájuk tartozó füstelvezetőket, gondoskodunk az időszakos karbantartásukról, szükség esetén javíttatásukról. Emellett Hudák Andrea tűzoltó alezredes, hivatalvezető arra hívta fel olvasóink figyelmét lapunkban, hogy a fűtőberendezéseket mindenki használja rendeltetésszerűen a tűzesetek megelőzése érdekében.

Harmadik éve vannak életben a most hatályos szabályozók: a magánszemélyek számára a kéményseprés ingyenes, és a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete végzi a lakossági égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatát az ország tizenhét megyéjében. A katasztrófavédelemnél dolgozó kéményseprők jelentős erőfeszítéseket tesznek a szén-monoxid-visszaáramlás miatt bekövetkező balesetek számának csökkentése és a kéménytüzek megelőzése érdekében.

Juhász Frigyes tüzifát pakol Fotó: Vajda János

A múltban úgy tartották, hogy kéményseprővel találkozni szerencsét jelent. Ma sincs ez másképp. A tűzmegelőzés és a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek megelőzése területén bizonyított a kéményseprők rendszeres ellenőrző munkájának fontossága. Igaz, manapság hiába is keresnénk az évszázadokon át köztiszteletben álló kormos szakikat: helyükre modern eszközökkel, műszerekkel felszerelt szakemberek léptek, akik a tűzmegelőzésen túl energetikai, légellátási, tüzeléstechnikai, környezetvédelmi tanácsokkal is ellátják az ügyfelet. Míg hajdanán házról házra jártak, és egy nem túl hosszú drótra erősített kefével tisztították a kéményeket, ma már csak akkor találkozunk velük, ha időpontot egyeztetve mi magunk házhoz hívjuk őket.

Önkéntes a seprés

A kéményseprés az egylakásos ingatlanokban élők számára második éve önkéntes. Nekik maguknak kell elindítani azt az időpont-egyeztetési folyamatot, amelynek végén a kéményseprő felkeresi otthonukat, és elvégzi az ingyenes ellenőrzést. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések esetén évente, a gázüzeműeknél kétévente. Ez a változás leginkább a külön háztartásban élő idősebb családtagok számára jelent nehézséget. Róluk is gondoskodni kell, ha kell, helyettük is hívjuk ki a kéményseprőket.

Egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése mindössze 30 percet vesz igénybe. Persze csak akkor, ha minden rendben van. Ha az égéstermék-elvezetőt tisztítani kell, az valamivel hosszabb időbe telik, de otthonunk és családunk biztonsága megéri a ráfordított időt. Ha egy kéményseprő becsönget hozzánk, hallgassuk meg, ám az általa kínált szolgáltatást elfogadni – amennyiben írásban vagy rögzített ügyfélszolgálati telefonvonalon nem mi hívtuk őket – az egylakásos ingatlanban lakóknak nem kötelező.

A kéményseprők munkájuk elvégzéséről és eredményéről minden esetben tanúsítványt állítanak ki, amelyből egy példány az ügyfelet illeti. Ellenőrizzük, hogy a tanúsítványon szerepel-e hibakód. Amennyiben igen, erről szóban is tájékoztatást kell kapnunk, és a problémát minél hamarabb, de legkésőbb a következő ellenőrzésig szakemberrel kell kijavíttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában