E.ON Energy Globe 2019

2019.09.28. 11:30

BioSzentandrás lett az idei abszolút nyertes

Hernádszentandrás képviselheti hazánkat az energiavilág Oscar-díjaként számon tartott döntőben.

Hegyi Erika

A díjátadó ünnepségen

Forrás: BioSzentandrás Facebook oldala

Hernádszentandrás nyerte az E.ON Energy Globe 2019. évi versenyét önkormányzat kategóriában, valamint abszolút nyertesként a fődíjat is a Bio­Szentandrás projektjének ítélte a zsűri. Az Energy Globe Award a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseménye, amit 1999-es indulása óta ma már 182 országban – köztük Magyarországon – rendeznek meg. A győztesek bejutottak a nemzetközi döntőbe, amit az energiavilág Oscar-díjaként tartanak számon.

Megélhetést biztosítanak

Hernádszentandrás ökogazdálkodási rendszert alakított ki, amit BioSzentandrásnak neveztek el. Zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket termesztenek, azokból szörpöket, lekvárokat, aszalványokat állítanak elő, egyedi kézműves termékeket készítenek, valamint erre épülő szolgáltatásokat alakítottak ki. A gazdasági modellt az önkormányzat nonprofit kft.-je és egy szociális szövetkezet működteti, így megélhetést biztosít a helyi közösségnek, annak hátrányos helyzetű tagjainak is. BioSzentandrás csapata egy évig használhatja azt a Nissan Leaf gépkocsit, amit fődíjként nyertek.

Üveges Gábor, Hernádszent­andrás polgármestere lapunknak elmondta, most pályáztak először az E.ON díjára. Az energetikával foglalkozó cégnél látszólag az energiahatékonyság a fő szempont, de a nemzetközi közfelfogáshoz csatlakozva a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal foglalkozó projekteket is keresik, díjazzák és erősítik. A pályázati kiírást kora tavasszal látták meg, majd BioSzentandrás csapata összeült és elkészítette a pályázati anyagot. Ez egy rendkívül komplex, komoly összegzést igénylő dokumentum volt, melyhez egy videóanyagot is mellékelni kellett. A pályázatot márciusban nyújtották be, majd a zsűri kategóriánként két-két projektet választott ki. Ezt követte a közönségszavazás, ami nyáron zajlott. A kategóriagyőztesekből végül a zsűri választotta ki az abszolút győztest.

Nagy felelősség

– A döntés számunkra is nagy meglepetés volt. A két díj óriási megtiszteltetés, de felelősség is, hiszen nemzetközi szinten képviselhetjük Magyarországot. Ugyanakkor ráirányítja a figyelmet arra, hogy a társadalmi vállalkozásoknak, aminek mi is hívjuk magunkat, egyre nagyobb szerepet kell kapniuk Magyarországon. Hiszen Nyugat-Európában már hosszú évtizedek óta működnek, sőt szektorrá fejlődtek. Úgy látom, hogy a szakma és a pénzügyi ágazat is egyre inkább rájön arra, hogy az effajta kezdeményezéseket mindenképpen támogatni kell, és fókuszba kell helyezni. A díjátadón elmondtuk, hogy alapvetően bármelyik projekt megkaphatta volna a fődíjat, hiszen nagyon sok kreatív, innovatív ötlet, program és beruházás van Magyarországon. A következő feladat, hogy elkezdjünk hálózatosodni. Ezek az ötletek, innovációk egyre inkább hálózattá tudjanak nőni, össze tudjanak érni, egymást tudják segíteni. Mi is ezen az úton megyünk tovább – vázolta lapunknak a jövőt Üveges Gábor.

Az irotai üdülő is nyert

Az Épület kategória győztese az Irota EcoLodge névre hallgató klímasemleges üdülőhely a megyénkbeli Irotán, amit kizárólag használt, illetve újrahasznosított anyagokból építettek fel, napkollektorok állítják elő a meleg vizet, az áramot napelemek termelik, és még az úszómedence is vegyszermentes, mivel a létesítmény saját víztározójában növények tisztítják a vizet. Mindezek mellett a vécéöblítés esővizes, a szenny­vizet pedig baktériumokkal, áramfelhasználás nélkül kezelik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában