Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.09.18. 11:30

Az időjárás alakulásától függ a fűtésiszezon-kezdés

Kedvező az időjárás, ezért egyelőre nem tervezik elindítani a fűtést.

Bájer Máté

Egyenlőre még nem melegek a radiátorok

Forrás: Dreamstime

A fűtési idény a jogszabályoknak megfelelően szeptember 15-től május 15-ig tart. Ennek értelmében, ha az időjárás indokolja, bármikor megkezdhetik a cégek a fűtést. A kiépített és üzemeltetett távhőhálózatok a nemzeti vagyon részét jelentik, mintegy kétmillió ember számára teremtve meg a biztonságos fűtés és a melegvíz-ellátás feltételeit.

Nincs ez másképp megyénkben sem, ahol számos társasházi lakás hőmérséklete függ a zökkenőmentes szolgáltatástól. A távfűtés hátránya, hogy az ember nem tekergetheti kedvére a termosztátot, nincs lehetőség a hőfok módosítására: amennyiben az átlagos napi külső középhőmérséklet egy napon keresztül folyamatosan 10 fok alá süllyed, vagy három egymást követő napon át marad 13 fok alatt, akkor megkezdik a szolgáltatást. Egyéb körülmények között csak októberben számíthatnak fűtésre az érintett otthonokban. Természetesen, ha egy társasház egyedileg szeretné kérvényezni a szolgáltatás megkezdését, akkor szeptember 15-től ez módjukban áll. Általában ez olyan épületeknél fordul elő, amik nem vettek részt panelprogramban. Emellett persze számos előnnyel is jár a távfűtés: nem kell kazánt tisztíttatni, karbantartásért fizetni, vagy egyáltalán bármit is tenni a melegért.

Készen állnak

A MIHŐ szeptember 15-től a lakóközösségekkel kötött megállapodás alapján automatikusan elindítja a távhőszolgáltatást, ha teljesülnek az adott feltételek – olvasható a Kft. közleményében. – A lakóközösségek eltérhetnek az automatikus fűtésindítástól, ha az egy hőközponthoz tartozó összes társasházközösség írásban, a fűtési megbízottakon vagy a közös képviselőn keresztül jelzi ezt a MIHŐ Kft. felé.

Mivel a közelgő napokban a nappali hőmérsékletek várhatóan 20 °C körül alakulnak, a MIHŐ Kft. a jogszabályok szerinti fűtés indítását nem tervezi.

„Amennyiben változik az időjárás, és teljesülnek az adott paraméterek, elkezdjük a szolgáltatást” – tájékoztatott Pásztor Imre vállalati és projektkommunikációs vezető, aki azt is kiemelte, hogy a nyár a karbantartás jegyében telt: „A rendszereket feltöltötték, és elvégezték a hibás vezetékek cseréjét is”.

Tiszaújvárosban is hasonló a helyzet. Nagy Gábor, a Tisza­Szolg 2004. Kft. műszaki és szolgáltatási vezetője szerint a hőmérséklet még nem érte el a szükséges szintet, és a szolgáltatás megkezdését sem kérték még tőlük.

Kazincbarcikán sem fűtenek még. Balla Zoltán, a Barcika Szolg Kft. energetikai igazgatója szerint ők is készen állnak a szezonkez­–detre, ám a hőmérséklet még nem indokolja a fűtés beindítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában