Avatás

2019.09.02. 09:30

Az egyházkerületet és Miskolcot is szolgálja

Új tornacsarnokkal és uszodával bővült a református gimnázium.

Tajthy Ákos

Az emléktábla avatása

Fotó: Vajda János

A Lévay József Református Gimnázium és Diák­otthon tanévnyitóján ünnepélyes keretek között adták át vasárnap délután az intézmény vadonatúj, uszodát és egy szabványméretű tornacsarnokot is magába foglaló sportközpontját.

Az avatóünnepségen előbb Balog Zoltán református lelkipásztor, a korábbi emberi erőforrások minisztere tartott istentiszteletet, majd Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a Lévay régi és új diákjait, valamint a megjelent vendégeket.

– Ha Miskolcról vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről beszélünk, elmondhatjuk, ez a térség is nagyon más lenne a református közösségek nélkül – ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta ünnepi beszédében.

Gulyás Gergely kijelentette, a helyi református közösség hosszú évszázadok óta elkötelezett városa, Miskolc iránt, amely az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül.

– Az elmúlt kilenc évben végbement mélyreható változásoknak köszönhetően országosan ma több mint nyolcszázezerrel, a megyében pedig több mint ötvenezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben. Ez teszi lehetővé, hogy a kormány újabb lehetőséget biztosíthat a családoknak és egyházaknak, a gazdasági és kulturális élet szereplőinek, tudja támogatni a sportot, a köznevelésben és szociális szférában dolgozóknak – hangoztatta.

Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője úgy fogalmazott: a történelmi egyházak hagyományos szövetségesei Miskolcnak, tevékeny részesei annak, hogy az itt élők tudására és lokálpatriotizmusára alapozva megtalálják és kihasználják a város adta lehetőségeket.

– Mindennél nagyobb szükségünk van azokra az intézményekre és közösségekre, amelyek kiszámítható értékek mentén haladnak – tette hozzá.

Évszázadok óta

Ábrám Tibor igazgató köszönetet mondott mindenkinek, aki segített, hogy az iskola álma megvalósulhasson.

– A Lévay a mai napon egy olyan ingatlannal bővült, ami az egyházkerület és Felső-Magyarország egészét is kiszolgálja majd. Nem feledkeztünk meg Miskolcról sem, aminek intézményünk történelmileg első gimnáziuma, és évszázadok óta keresi és szolgálja a város javát – jelentette ki.

A tanévnyitó az új diákok fogadalomtételével, majd az iskola főépületében felállított emléktábla avatásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában